16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisie internaţională de expertiză pentru Poarta Sărutului

Comisie internaţională de expertiză pentru Poarta Sărutului

Premierul Victor Ponta a declarat la Târgu Jiu că guvernul va finanţa o comisie internaţională de experţi care să verifice modul în care a fost realizată reabilitarea Porţii Sărutului, parte a Ansamblului „Calea Eroilor“. Poarta Sărutului s-a îngălbenit la exterior şi nu mai seamănă cu monumentul de dinainte de restaurare. Dorin Dănilă, expert autorizat de Ministerul Culturii şi proiectantul lucrărilor, a fost prezent la sfârşitul săptămânii trecute la şedinţa Comisiei de recepţie tehnică şi a declarat că monumentul din piatră şi-a schimbat culoarea din cauza folosirii jetului de apă cu presiune pentru spălare. Apa ar fi pătruns şi la structura metalică, oxizii de fier ieşind ulterior la suprafaţă. Finanţatorul lucrărilor în valoare de 370.000 de lei, Institutul Naţional al Patrimoniului, a anunţat că va depune împotriva lui Dănilă o plângere penală întrucât i-au fost aduse prejudicii de imagine.

Comisie independentă

Primul-ministru Victor Ponta a participat, sâmbătă, la Târgu Jiu, la un simpozion organizat de Primăria Târgu Jiu la împlinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“. Premierul a declarat că în urma raportului comisiei formate din experţi români şi francezi vor fi luate şi măsurile care se impun: „Mă aşteptam să o găsesc dărâmată, după ce am văzut la RTV! Mă gândeam că pică! Eu le ştiu pe toate astea de aici, ne ştim atât de bine, că suntem acasă aici. O să facem o comisie, o plăteşte guvernul, formată din profesori din România, din Franţa, găsim nişte specialişti care o să vină şi o să vadă. Dacă e cineva care a greşit, că a făcut fără autorizaţii sau nu a făcut bine, sigur că îl tragem la răspundere, dar, dacă nu a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal, dacă nu e adevărat. Deci eu aşa fac, plătesc eu nişte experţi independenţi, care bănuiesc că după aia o să-i certaţi şi pe ăia, indiferent ce o să spună. Eu o să am încredere în cei independenţi. A greşit cineva, plăteşte, nu a greşit nimeni, nu mai facem scandal la anul, şi facem şi Coloana la anul! Plătim noi de la guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu ministerul sau cu ceilalţi. O să vină încoace, o să evalueze, şi dacă s-a făcut prost luăm toţi banii înapoi. Dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie nu am, că nu suntem specialişti, să ne dăm noi cu părerea… Sincer, nu suntem specialişti“, a declarat Victor Ponta, în urma unei discuţii pe care a avut-o, la Târgu Jiu, cu şeful Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Moraru, primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, şi secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Moroianu.

Nu ar fi folosit jet de apă

Alexandru Moraru, şeful Institutului Naţional al Patrimoniului, finanţatorul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a declarat că la reabilitarea Porţii Sărutului nu a fost folosit jetul de apă. Moraru a declarat că instituţia pe care o conduce îl va da în judecată pe expertul Dorin Dănilă şi că acesta este nemulţumit din cauză că nu a putut executa el lucrarea: „Acolo unde nu i s-au dat sumele cerute de dumnealui, exagerate în mod vădit, a calomniat. I-am spus primului ministru, înainte de a veni aici, că pun demisia mea, pun în joc funcţia mea. Nu am de ce să mă tem. Nu s-a dat cu nici un turbojet. Acel chit de pe operă se vede mai pregnant acum pentru că au fost spălările, dar el e din 2003 acolo. Spune la toată lumea că el (Dorin Dănilă – nr.) e singurul abilitat să facă astfel de reabilitări. Minciuni, pentru că orice firmă care face restaurări în piatră poate face asemenea lucrări. Am avut acum cereri de ofertă de la cinci companii, reţineţi, cinci companii. Firma care a lucrat aici a dat un deviz mai mic decât suma alocată, iar omul acesta a dus primul deviz la 860.000 de lei, ştiind că primul-ministru şi INP au alocat de la începutul anului 371.000 de lei. Sunt minciuni şi că nu au fost implicaţi specialişti aici. Nu mai daţi crezare acestui om pe care Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) îl va acţiona în judecată în una-două săptămâni. Nu s-a folosit nici un turbojet, acele imagini care v-au fost arătate au fost făcute în iunie. Acela se cheamă hidrogomaj, şi a fost realizat de o firmă ce avea toate avizele. Procedeul respectiv se face în toată Europa. Cum vă puteţi închipui că un monument inaugurat acum 75 de ani, peste care a trecut fenomenul de îngheţ-dezgheţ, soare, căldură, se poate deteriora de la un jet de apă? E o minciună sfruntată a unui om care nu a reuşit să-şi atribuie pe nedrept o lucrare finanţată din bani publici!“, a spus Moraru, care a declarat că anul viitor va fi alocată finanţarea pentru reabilitarea câtorva module din Coloana fără Sfârşit şi va fi depus la UNESCO dosarul prin care România va solicita includerea Ansamblului „Calea Eroilor“ în patrimoniul mondial. De amintit că, fiind prezent la Târgu Jiu în ziua în care a fost realizată recepţia tehnică a lucrărilor la Poarta Sărutului, Dorin Dănilă a declarat că Poarta Sărutului a fost spălată: „Tot fierul din piatră a ieşit la suprafaţă. Legea nr. 462, cea a patrimoniului, spune că cine lucrează fără avize e caz penal. Nu există nici un proiect în care să se poată spune că se poate spăla cu pompa sub presiune. Nu există aşa ceva. De asta Poarta e galbenă. Apa sub presiune a dizolvat sărurile din fier şi Poarta a devenit galbenă“, a declarat Dănilă săptămâna trecută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS