13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitus Corlăţean: România a reuşit să asimileze rapid standardele promovate de organizaţia de la Strasbourg

Titus Corlăţean: România a reuşit să asimileze rapid standardele promovate de organizaţia de la Strasbourg

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a deschis în data de 18 octombrie 2013, Conferinţa internaţională „Political parties – key factors in political development of societies”.
Ministrul român de externe a evidenţiat că evenimentul se înscrie în seria acţiunilor de marcare a 20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei, la 7 octombrie 1993, reprezentând totodată o contribuţie activă a ţării noastre la politica de vecinătate a Organizaţiei de la Strasbourg.
În acest context, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că Primăvara Arabă a determinat Europa să conştientizeze nevoia unei noi abordări în relaţiile cu statele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Strategia elaborată de Consiliul Europei vizează să sprijine întărirea relaţiilor cu statele din vecinătatea sa, obiectivul fiind transferul de expertiză în domeniul democratizării, drepturilor omului şi statului de drept, prin oferirea sprijinului necesar la cererea acestora.
Demnitarul român a arătat că România, la rândul său, a parcurs un proces de tranziţie care nu a fost unul uşor, dar a reuşit să asimileze rapid standardele promovate de organizaţia de la Strasbourg datorită sprijinului nepreţuit al partenerilor săi, anume Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia.
„România, în cadrul acestei Conferinţe, este gata să împărtăşească experienţa ei proprie, lecţiile învăţate, chiar şi greşelile făcute în propriul său proces de transformare şi tranziţie democratică”, a afirmat ministrul afacerilor externe.
La rândul său, Gianni Buquicchio, Preşedintele Comisiei de la Veneţia, a mulţumit în mod deosebit României pentru organizarea conferinţei: „România a cunoscut în aceşti ultimi 20 de ani de la aderarea la Consiliul Europei un proces de democratizare şi de reformă a instituţiilor sale. Sunt recunoscător Ministerului Afacerilor Externe român pentru iniţiativa de a organiza acest seminar la Bucureşti.”

Conferinţa internaţională „Political parties – key factors in the political development of democratic societies” este organizată de Ministerul român al Afacerilor Externe şi Comisia Europeană pentru Democraţie  prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, împreună cu Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE/ODIHR), cu sprijinul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti,  în perioada 18-19 octombrie 2013.

Conferinţa este dedicată statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, având ca obiectiv transferul de expertiză democratică, inclusiv din partea României, pentru aceste state. Evenimentul este cel de-al 3-lea Atelier Intercultural organizat de Comisia de la Veneţia (cel anterior a avut loc la Marrakech, Maroc, 14-15 mai 2013, cu tema „Noul constituţionalism în lumea arabă”).
La conferinţă participă reprezentanţi ai mediului academic şi politicieni / parlamentari din Algeria, Egipt, Tunisia, Libia, Maroc, Iordania, Liban, Yemen, Palestina, Irak, precum şi experţi români şi străini ai Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia, OSCE/ODIHR. Reuniunea este structurată pe mai multe sesiuni de lucru având ca teme: Stabilirea şi înregistrarea partidelor politice; Finanţarea partidelor politice; Participarea partidelor politice la alegeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS