22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSporirea numărului de femei în sectorul digital al UE ar duce la o creștere anuală a PIB-ului de 9 miliarde de euro

Sporirea numărului de femei în sectorul digital al UE ar duce la o creștere anuală a PIB-ului de 9 miliarde de euro

Un mai mare interes în rândul tinerelor pentru o carieră în sectorul digital și sporirea numărului de femei care lucrează în sectorul digital ar aduce beneficii industriei digitale, femeilor înseși și economiei Europei. Aceasta este constatarea-cheie a studiului realizat de Comisia Europeană privind femeile active în sectorul TIC, publicat joi, 4 octombrie.
Conform studiului, în prezent, prea puține femei lucrează în sectorul TIC:
Din 1 000 de femei cu o diplomă de licență sau cu o altă diplomă universitară de ciclul I, numai 29 dețin o diplomă în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) (în comparație cu 95 de bărbați) și doar 4 din 1 000 de femei vor lucra în cele din urmă în sectorul TIC.
În comparație cu bărbații, există un număr mai mare de femei care părăsesc acest sector la mijlocul carierei, acestea fiind subreprezentate în pozițiile de conducere și în funcțiile de decizie (chiar mai mult decât în alte sectoare).
Numai 19,2 % din lucrătorii din sectorul TIC se află în subordinea unei femei, în comparație cu 45,2 % din lucrătorii din alte sectoare.
Însă în cazul în care tendința s-ar inversa și femeile ar ocupa locuri de muncă în sectorul digital la fel de frecvent ca bărbații, PIB-ul european ar putea să crească anual cu aproximativ 9 miliarde EUR (de 1,3 ori PIB-ul Maltei), conform studiului. Acest fapt ar fi benefic pentru sectorul TIC deoarece organizațiile în care prezența femeilor în poziții de conducere este mai mare obțin o rentabilitate a capitalurilor proprii cu 35 % mai mare și un randament general pentru acționari cu 34 % mai mare decât alte organizații comparabile.
Studiul sugerează, de asemenea, că femeile care lucrează în sectorul TIC câștigă cu aproape 9 % mai mult decât femeile din alte sectoare ale economiei, beneficiază de o flexibilitate mai mare în ceea ce privește organizarea programului lor de lucru și sunt mai puțin expuse șomajului (până în 2015, vor exista în UE 900 000 de posturi vacante în sectorul TIC).
Studiul sugerează, de asemenea, patru domenii prioritare în care ar trebui luate măsuri:
– oferirea unei imagini reînnoite a sectorului în rândul femeilor și în cadrul societății, prin acțiuni cum ar fi sensibilizarea tinerelor femei la aspecte legate de TIC care prezintă un mai mare interes pentru acestea (caracterul captivant, variat, profitabil etc.);
– consolidarea potențialului de afirmare al femeilor în cadrul sectorului, de exemplu, prin promovarea, în colaborare cu sectorul întreprinderilor, a unor programe educaționale armonizate la nivel european, pentru a stimula parcursuri profesionale clare și simple în domeniul TIC;
– creșterea numărului de femei antreprenor în domeniul TIC, de exemplu, prin îmbunătățirea accesului la programe privind capitalul inițial și capitalul de risc pentru femeile antreprenor;
– îmbunătățirea condițiilor de muncă în acest sector, de exemplu prin punerea în evidență a performanțelor îmbunătățite ale întreprinderilor care angajează femei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS