10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInundaţii devastatoare în Colorado

Inundaţii devastatoare în Colorado

Ploile torenţiale au continuat în statul american Colorado, blocând elicopterele la sol şi afectând activitatea echipelor aflate în căutarea sutelor de persoane date dispărute în urma unora dintre cele mai grave inundaţii produse în statul american Colorado (situat în vestul SUA). Peste 1.500 de case au fost distruse, iar cel puţin 17.000 avariate, potrivit serviciilor de urgenţă din Colorado. Multe drumuri şi poduri au fost avariate.
Potrivit unui bilanţ provizoriu, şase persoane au murit, iar alte 11.000 au fost evacuate în acest stat american, unde cantitatea precipitaţiilor din ultimele zile a depăşit norma pentru mai multe luni. Ploile abundente urmează să continue în această regiune „timp de mai multe zile“, potrivit meteorologilor.

O dată la 500 sau 1.000 de ani

Televiziunile prezentau imagini cu torente de apă murdară care curgeau pe drumuri, antrenând maşini. „Nu mai există drum, ci doar râuri“, a comentat guvernatorul.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a decretat stare de urgenţă şi a ordonat să fie trimise echipe de salvatori şi mijloace suplimentare în statul Colorado, pentru a ajuta autorităţile locale.
Agenţia Federală pentru Managementul Dezastrelor (FEMA) i-a îndemnat pe „locuitorii din zonele sinistrate să se informeze şi să urmeze instrucţiunile oficialilor locali“. „Spuneţi-le prietenilor şi familiei că sunteţi în siguranţă“, a îndemnat Craig Fugate, preşedintele FEMA, citat într-un comunicat.
Inundaţiile afectează în principal 15 comitate din Colorado, pe o axă nord-sud la poalele Munţilor Stâncoşi, de unde încep Marile Câmpii.
Ploaia a început să inunde miercuri seară acest stat cu multe câmpii şi munţi înalţi, nivelul apei atingând 18,3 centimetri în 15 ore în oraşul universitar Boulder.
Deoarece solul este deja saturat cu apă, „problemele noastre se vor amplifica“, a adăugat guvernatorul. „Continuăm să încercăm să evacuăm oameni“, a adăugat Hickenlooper, precizând că 2.000 de persoane au fost deja evacuate în jurul oraşului Boulder.
„Este posibil să existe mai multe victime“, a declarat şeriful acestui comitat, Joe Pelle, dar „cu o armată de voluntari şi cu forţele de salvare aeriene, sperăm să ajungem la toată lumea, cât mai curând posibil“.
Unii locuitori au fost evacuaţi cu ajutorul elicopterelor, ca şi cele 200 de persoane la Jamestown, la nord-vest de Boulder, unde drumurile sunt impracticabile. Statul învecinat Wyoming a trimis cinci elicoptere, iar Garda Naţională americană alte şapte.
Oraşele Jamestown, Lyons şi Longmont au fost transformate în insule înconjurate de apă. Elicoptere transportă produse alimentare persoanelor izolate în acest localităţi. Autorităţile au avertizat că este nevoie de câteva zile pentru a ajunge în zonele mai izolate.
Şeriful comitatului Larimer, Justin Smith, a anunţat că elicoptere au rămas blocate la sol, duminică, din cauza intemperiilor. „Însă acolo unde au rămas blocate la sol există persoane care reuşesc, în anumite zone, să plece pe jos sau cu maşina“, a declarat el pentru CNN.
„Este, fără îndoială, un eveniment istoric, care are loc o dată la 500 sau 1.000 de ani“, a declarat Sean Conway, un oficial din comitatul Weld, citat de ziarul The Denver Post.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS