10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria a început să strângă maidanezii de pe străzi

Primăria a început să strângă maidanezii de pe străzi

După ce maidanezii au ucis un copil în Bucureşti, autorităţile din Târgu Jiu au trecut la ridicarea maidanezilor de pe străzile din municipiu. Centrul Canin din cadrul Primăriei Târgu Jiu a început să ridice câinii fără stăpân din mai toate cartierele oraşului. Teama de a nu apărea o victimă a maidanezilor i-a determinat pe edili să treacă la acţiune. Este însă vorba de un demers de lungă durată şi de foarte mulţi bani pentru întreţinerea câinilor comunitari. Nu se cunoaşte exact numărul câinilor fără stăpân care umblă liberi prin oraş, însă la nivel local se vorbeşte de câteva sute de patrupede. Nimeni nu are o evidenţă clară, mai ales că animalele continuă să se înmulţească. La Târgu Jiu, până în prezent, nu a fost înregistrat nici un deces din cauza câinilor comunitari, însă sunt sute de cetăţeni care se prezintă anual la spital pentru a beneficia de tratament, ca urmare a muşcăturilor de câini.

600 de pacienţi de la începutul anului

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, de la începutul anului şi până în prezent, peste 600 de persoane s-au prezentat la spital cu muşcături de câini. Cadrele medicale au precizat că în 60% din cazuri pacienţii au fost muşcaţi de câinii care umblă liberi pe străzi: „De la începutul anului și până în prezent am avut aproximativ 600 de pacienți care au fost mușcați de câini. 60% dintre acești pacienți sunt mușcați de câinii maidanezi. Recomandările sunt de a nu fi neglijate mușcăturile, cei mușcați trebuie să se prezinte la medic. Plaga respectivă trebuie spălată din abundență cu apă și săpun, ștearsă ușor și curăţată cu betadină. Este obligatorie prezentarea la medic“, a spus Mariana Gridan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Oficial sunt 600

Conducerea Primăriei Târgu Jiu a precizat în repetate rânduri că este nevoie de modificarea legislaţiei la nivel naţional pentru a se rezolva în întreaga ţară şi în toate comunităţile problema câinilor fără stăpân. De foarte mulţi ani se practică şi transferul maidanezilor dintr-o localitate în alta, pentru ca autorităţile locale să scape de cheltuieli. „Angajații de la ecarisaj sunt pe străzi în fiecare zi, adună câinii comunitari și îi duc la adăpostul canin. La Centrul Canin avem 315 câini, dintre care 95% sunt sterilizați. De la începutul anului și până în prezent am reușit să dăm în adopție aproximativ 80 de patrupede, în general masculi. Am dar 40 cu acte, restul fără. Transhumanța canină este principala noastră problemă. Pe străzi avem maxim 600 de câini, avem 32 de cartiere și credem că sunt cam zece maidanezi în cartier, mai mulți la periferie“, a declarat Alexandru Zaharia, directorul SC Edilitara Public SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS