16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretele adăpostului canin de la Pod Breasta

Secretele adăpostului canin de la Pod Breasta

Pentru a îndeplini criteriile de calificare la licitaţie, câştigătorul Team World Construct SRL a prezentat două contracte de lucrări în valoare de 1,82 milioane de lei, beneficiare fiind două cabinete de arhitectură. Contractele nu apar în bilanţurile contabile pe 2012 ale firmelor beneficiare.

Părţile implicate în licitaţia pentru execuţia adăpostului canin de la Pod Breasta nu au reuşit să ne convingă cum a fost desemnat câştigătorul, societatea Team World Construct SRL, la suma de 1,87 milioane lei (exclusiv TVA). După cum se ştie, la sfârşitul anului 2012, primăria a realizat procedura de achiziţie publică având ca obiect „Amenajare adăpost pentru câini, etapa I (amenajare+execuţie)“, la care au fost depuse patru oferte: asocierea Novarra T Impex SRL şi IDP Proiect SA, asocierea Plus Confort SRL şi Mythra Consulting, asocierea Recon SA şi Proiect Construct SRL, Team World Construct SRL. Comisia de licitaţie a decis că cele trei asocieri de firme concurente pentru Team World Construct nu au îndeplinit „în mod corespunzător cerinţele caietului de sarcini“, ofertele fiind declarate neconforme şi respinse. Rămasă singură în cursă, Team World Construct SRL şi-a adjudecat lucrarea la suma de 1,87 milioane de lei (exclusiv TVA). Firmele înscrise la licitaţie trebuia să îndeplinească o serie de condiţii, privind capacitatea economică şi financiară, dar şi capacitatea tehnică şi/sau profesională.

Contracte
şi recomandări
la foc automat

Atenţia ne-a fost atrasă de faptul că societatea Team World Construct SRL a fost înfiinţată cu cinci luni înainte de organizarea licitaţiei, fiind patronată de Cătălin Călinoiu (45%), Cosmin Tulbă (45%) şi Alin Cruceru (10%). Pentru a trece de condiţiile impuse de primărie, societatea a adus terţi susţinători. Astfel, pentru capacitatea economică şi financiară au fost prezentate bilanţurile contabile ale World Distrib SRL. Pentru atestarea experienţei similare în proiectare, firma s-a prezentat cu alt terţ susţinător: Consitrans SRL. În ce priveşte contractele de lucrări similare, potrivit primăriei, societatea a adus două documente: contractul nr. 38 din 14 iunie 2012, cu beneficiar Design Center SRL – valoarea contractului era de 780.000 de lei (exclusiv TVA), iar valoarea lucrărilor executate s-a ridicat la 629.000 de lei (exclusiv TVA); contract nr. 38 din 14 iunie 2012, cu beneficiar Bella Design SRL, în valoare de 1,49 milioane de lei (exclusiv TVA), valoarea lucrărilor executate fiind de 1,2 milioane de lei (fără TVA). „Pentru a face dovada lucrărilor executate, ofertantul a prezentat ofertele mai sus menţionate, procesele-verbale la terminarea lucrărilor, precum şi recomandări din partea beneficiarilor“, se arată în răspunsul Primăriei Craiova, la solicitarea GdS, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Design Center SRL şi Bella Design SRL sunt, în fapt, două cabinete de arhitectură patronate de Adriana şi Aurel Niculescu.
În mod normal, contractele de milioane de lei ar fi trebuit să se reflecte în cifra de afaceri prezentată de cele două firme pe anul 2012. Nu este deloc aşa. Design Center SRL a raportat o cifră de afaceri de 132.000 de lei şi un profit net de 66.000 de lei, în timp ce Bella Design a raportat o cifră de afaceri netă de circa 70.000 de lei şi un profit net de doar 8.000 de lei.

Explicaţii care
nu lămuresc nimic

De aici încep misterele şi secretele păstrate cu străşnicie de cei implicaţi. Aurel Niculescu a fost contactat de redactorii GdS încă de pe 26 iunie, pentru a ne explica aceste neconcordanţe între cifrele de afaceri ale firmelor familiei sale şi contractele de milioane semnate cu nou-născuta Team World Construct – contracte care i-au servit acesteia din urmă la câştigarea unei importante licitaţii la Primăria Craiova. Aurel Niculescu nu a acceptat sub nici o formă să stea de vorbă faţă în faţă cu redactorul GdS, motivând că este extrem de ocupat sau că pleacă în concediu. Abia pe 31 iulie, dl Niculescu ne-a comunicat în scris că nu ne poate da nici un fel de detalii, deoarece este vorba despre două contracte comerciale între două firme private. Am mers şi la patronul Team World Construct, Cătălin Călinoiu, ale cărui răspunsuri nu au lămurit cu nimic situaţia. Călinoiu ne-a spus că firmele dlui Niculescu erau doar un intermediar pentru un contract uriaş (15 milioane de lei), iar adevăratul beneficiar nu doreşte să-i fie pomenit numele. Firmele familiei Niculescu ar fi cesionat creanţele pe care le avea de încasat de la acest misterios beneficiar în contul contractului către Team World Construct, care emite facturile direct acestei firme. Foarte interesant! Experţii consultaţi de GdS spun că această explicaţie pare foarte ciudată. În mod normal, contractele de peste 1,8 milioane de lei (400.000 de euro) trebuia să figureze în bilanţurile pe 2012 ale Design Center şi Bella Design. Pe de altă parte, pare la fel de ciudat ca procesele-verbale de recepţie şi recomandările de bună execuţie să vină din partea intermediarului şi nu din partea adevăratului beneficiar. În răspunsul către GdS, Primăria Craiova scrie clar că firmele beneficiare sunt societăţile familiei Niculescu, nu pomeneşte nimic despre o a treia firmă.

Altă licitaţie,
alt contract

Team World Construct a mai apelat la recomandarea familiei Niculescu şi pentru un alt contract cu Primăria Craiova. Este vorba despre contractul de achiziţie publică având ca obiect „Împrejmuire platforme de gunoi cu monitorizare, acces şi dotare cu eurocontainere pentru colectare selectivă (PT+execuţie) – etapa I“, pentru care societatea a prezentat contractul nr. 40 din 20 iunie 2012, încheiat cu SC Bella Design SRL în calitate de beneficiar, în valoare de 1,48 milioane de lei fără TVA, valoarea lucrărilor efectuate fiind de 1,2 milioane de lei (fără TVA). Contractul cu primăria a fost adjudecat de Team World Construct la valoarea de 135.0000 de lei (fără TVA). „Pentru a face dovada lucrărilor executate, ofertantul a prezentat contractul mai sus menţionat, procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, precum şi recomandarea din partea beneficiarului“, se spune într-un răspuns al Primăriei Craiova către GdS. Aşadar, firmele familiei Niculescu au acordat către Team World Construct SRL contracte de lucrări în valoare de peste trei milioane de lei, au făcut procese-verbale de recepţie şi recomandări pentru ca această firmă nou-înfiinţată să participe la licitaţiile Primăriei Craiova. Totuşi, contractele menţionate nu apar în bilanţurile pe 2012 ale acestor firme. Erau aceste firme (Design Center şi Bella Design) doar intermediari pentru adevăratul beneficiar al lucrărilor? Dacă da, atunci cum au semnat procese-verbale de recepţie şi recomandări? Ne-a dezinformat Primăria Craiova? Sau primăria are dreptate, iar domnii Niculescu şi Călinoiu au de dat nişte explicaţii?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS