29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCursuri de formare pe fonduri europene

Cursuri de formare pe fonduri europene

România se află în coada clasamentului european în ceea ce priveşte formarea angajaţilor. Pentru a încerca să schimbe măcar puţin acest lucru, un nou proiect a luat naştere la Craiova. „FPC eficient – Format, Performant, Calificat“ îşi propune să formeze angajaţi din industria textilă, a pielăriei şi încălţămintei, aducând, în acelaşi timp, şi avantaje angajatorilor care nu vor fi nevoiţi să plătească aceste cursuri de formare.

Global Commercium, în parteneriat cu Patronatul Naţional Român şi Hispalis de Formacion din Spania sunt cei care şi-au asumat acest proiect, pentru a ajuta angajaţii din Dolj să obţină calificări recunoscute la nivel european. La conferinţa de lansare a proiectului au fost prezentate avantajele acestor cursuri de formare atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. „Este vorba de un proiect care a demarat în aprilie 2013 şi se va încheia în februarie 2014. El îşi propune să facă patru programe de formare profesională. Cele patru sunt cu 360 de ore, un sfert teorie şi restul practică, iar cursanţii vor primi subvenţii pe durata cursurilor“, a explicat Tania Levcenco, moderatorul conferinţei. Cele patru programe se referă la obţinerea de certificate pentru lucrător în filatură-ţesătorie, tricotaje-confecţii, confecţii piele şi înlocuitori şi cusător piese din înlocuitori.

Legislaţia obligă la cursuri de formare

Avantajele pentru angajatori au fost subliniate în conferinţă de Nicu Cuţă, expert Global Commercium Development: „Angajatorii îşi vor adapta salariatul la cerinţele postului, se previne riscul şomajului, iar angajaţii vor dobândi cunoştinţe pe care le pot aplica la locul de muncă, mai ales unde este cazul folosirii unor procedee mai moderne“. Legislaţia privind formarea stipulează că firmele cu cel puţin 21 de angajaţi trebuie să îşi formeze oamenii o dată la doi ani, iar cele care au sub 21 de angajaţi trebuie să ţină astfel de cursuri o dată la trei ani. Un alt beneficiu este faptul că angajatorii sunt scutiţi de plata acestor cursuri, ele fiind realizate gratuit prin accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane.
Angajaţii firmelor care se vor înscrie vor beneficia de consiliere şi orientare profesională gratuite, de programe de formare profesională continuă şi de calificare recunoscută la nivel european. Catrinel Gagea, director de formare la Global Commercium Development, a menţionat că „este vorba de investiţii în capitolul uman. Dacă se face analiza costurilor, o investiţie pe termen mediu este mai mică decât cea cheltuită pe schimbarea angajaţilor“.

„Trebuie să gândim global şi să acţionăm local“

La conferinţă a fost prezent şi spaniolul Zacarias Rodriguez Alvarez Ossorio, director adjunct al Hispalis de Formacion, care vine, după cum recunoaşte, dintr-o ţară în care rata şomajului este cea mai scăzută din Europa: 27%. „Probabil vă întrebaţi ce caut eu aici, să vă vorbesc despre forţa de muncă dintr-o ţară care pare să nu fie atât de pricepută?“, a întrebat spaniolul. El şi-a prezentat activitatea şi a arătat că în zona Andaluziei, unde asociaţia lui funcţionează în principal, a ajuns la o rată de integrare în câmpul muncii de 50%. „Trebuie să gândim global şi să acţionăm local. Dacă facem invers, e o mare greşeală“, a spus Ossorio.
Pe parcursul derulării proiectului, 800 de persoane angajate vor beneficia de activităţi de informare, iar 84 vor participa la programe de consiliere, formare şi orientare profesională, cu certificări în cele patru domenii. La conferinţa de ieri au fost prezenţi, pe lângă partenerii de proiect, 15 angajatori interesaţi. Dintre aceştia, câţiva au venit pentru a întreba şi de viitoarele proiecte. „Reprezint o firmă de pază din Craiova. Mi se pare rentabil un astfel de proiect şi aş vrea să-l fac şi eu pentru angajaţi“, a spus unul dintre patroni. Maria Negoescu, reprezentând un centru comercial din Craiova, a venit şi ea tot cu acelaşi scop: „Angajaţii noştri au mai participat la cursuri, dar am venit pentru a mă interesa mai mult“, a spus femeia.

Cum vă înscrieţi în proiect

Angajaţii din judeţul Dolj interesaţi de participarea la cursurile de formare profesională continuă pot afla mai multe de pe site-ul www.globalcommercium.ro/_fpc-eficient/, iar pentru înscrieri pot lua legătura cu coordonatorul local, Nicu Cuţă ([email protected]), sau cu reprezentanţii Global Commercium din Bucureşti (031. 805.24.00).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS