16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul Rutier nu-i pentru poliţişti

Codul Rutier nu-i pentru poliţişti

Oamenii legii au voie să încalce legea, dar numai atunci când sunt în misiune. Potrivit normelor interne, însă, ei sunt în misiune… cam tot timpul.

Mai mulţi cetăţeni ne-au sesizat în ultimele zile că poliţiştii craioveni – fie ei de la Poliţia Naţională, fie de la Poliţia Locală – ignoră flagrant legislaţia rutieră, oprindu-şi maşinile de serviciu pe unde-i taie capul. Craiovenii îşi pun fireasca întrebare dacă exact aceia plătiţi din bani publici să aplice legea au voie ei înşişi să o încalce.

„Ei pot parca cum vor, noi suntem arşi la buzunare“

„Parchează maşina cum vor ei. În cazul de faţă, în staţia de autobuz Bacriz, chiar lângă trecerea de pietoni. Fără girofar, că nu se grăbesc la nici o misiune. Se «alimentau» doar cu o cafea şi o pungă de seminţe, probabil…“, susţine Marius T., trimiţându-ne mai multe fotografii cu Loganul MAI-29254 oprit într-o staţie de transport în comun.
„Pentru o oprire asemănătoare, pe mine m-au ars cu o amendă şi scăderea a două puncte «la purtare». Cică aş fi sechestrat maşina altuia din parcare. Eram pe trotuar şi am întrebat cine s-a plâns că nu poate pleca. Am primit răspunsul specific miliţienilor din ‘89: «Tu mă înveţi pe mine să aplic legea?!». Acum aştept amenda acasă şi o să merg la judecătorie să contest şi să arăt că nu există nici o maşină sechestrată cum zicea el. În plus, nu m-a lăsat să scriu nimic în procesul-verbal la rubrica contestaţii. Mi-a zis să contest la judecătorie. Dacă voi câştiga, mă gândesc serios să-l dau în judecată pe partea civilă pentru abuz în serviciu. Ei pot parca cum vor, iar noi suntem arşi la buzunare pentru a aduce bani la bugetul local şi bugetul central!“, susţine, la rândul său, Ionuţ C. Şi el ne-a trimis pe adresa redacţiei fotografia unei maşini de poliţie (al cărei număr de înmatriculare nu e vizibil), oprită nu tocmai regulamentar pe Calea Bucureşti, în dreptul unui magazin de telefonie mobilă.
La rândul său, Radu G. ne-a trimis pe e-mail-ul redacţiei o scurtă epistolă, însoţită de câteva fotografii, sub titlul: „Cum se aplică Codul Rutier în Craiova“. Pozele arată clar o maşină a Poliţiei Locale Craiova – Formaţiunea Circulaţie, oprită ostentativ pe strada Mihail Kogălniceanu, chiar sub un indicator „Oprirea interzisă“. „Prezentele fotografii au fost efectuate marţi, în jurul orei 11.00, în municipiul Craiova, pe strada Mihail Kogălniceanu, unde distinşii domni de la Poliţia Locală aplicau o amendă unui cetăţean în timp ce staţionau cu nonşalanţă sub semnul rutier ce le interzice acest lucru. Oare Codul Rutier se aplică pentru toată lumea?“, întreabă, retoric, craioveanul.

Încălcarea legii, doar „în misiune“

Şi, totuşi, poliţia are voie să încalce legea. Însă numai atunci când e în misiune!
Potrivit art. 61, alin. 2, din Codul Rutier, conducătorii autovehiculelor ce au dreptul să utilizeze girofaruri roşii sau albastre (poliţia, jandarmeria, pompierii, ambulanţa etc.) „pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată“. Alin. 1 din acelaşi articol menţionează însă că autovehiculele respective au prioritate de trecere doar „atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă“.
O precizare asemănătoare apare şi în art. 91 din Regulamentul de aplicare a noului Cod Rutier, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391 din 4 octombrie 2006. Acest text de lege menţionează că utilizarea mijloacelor speciale de avertizare luminoasă şi sonoră este permisă „numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă“.
„Autovehiculele de poliţie aflate în misiune pot încălca orice regulă de circulaţie, cu excepţia regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată. În principiu, când se află în misiune, echipajele de poliţie au semnalele acustice şi luminoase în funcţiune. Dar poliţistul se consideră în misiune, conform normelor interne, şi când se deplasează la acţiunile organizate, ori la solicitări şi evenimente sesizate, deci nu e obligatoriu ca maşina sa să aibă sirena şi girofarul în funcţiune“, explică inspectorul principal Alin Apostol, ofiţer în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj.
„Să zicem că avem o sesizare pe 112 că într-un apartament se aud zgomote suspecte. Poliţistul se deplasează la faţa locului şi nu găseşte loc de parcare regulamentar. O parchează şi el pe trotuar sau în cel mai apropiat loc de zona unde urmează să intervină, pentru că este în misiune“, îl completează comisarul-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Cu alte cuvinte, un poliţist poate, spre exemplu, să-şi lase maşina pe trecerea de pietoni atunci când se află într-o acţiune de intervenţie sau într-o misiune urgentă – trebuie să oprească şi să verifice alt vehicul, să aplaneze un conflict, să aresteze pe cineva ori alte situaţii similare. Dacă, însă, opreşte să-şi cumpere ţigări sau un sandviş, poliţistul, jandarmul, militarul, procurorul ori angajatul de la SRI sau SPP trebuie să se supună regulilor de circulaţie, ca orice alt cetăţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS