17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvioane Craiova, IAR Ghimbav şi Romaero Băneasa - scoase la privatizare

Avioane Craiova, IAR Ghimbav şi Romaero Băneasa – scoase la privatizare

Ministerul Economiei va iniţia procedurile pentru privatizarea Întreprinderii de Avioane Craiova, IAR Ghimbav şi Romaero Băneasa, a declarat ieri ministrul de resort, Varujan  Vosganian.
„Am avut o discuţie cu managementul domeniului aeronautic. La nivelul Ministerului Economiei, am luat decizia de a porni procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Întreprinderii de Avioane Craiova şi Romaero“, a declarat ministrul economiei, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că, în prezent, sunt evaluate oportunităţile şi piaţa pe acest segment, iar procedural va fi necesară şi implicarea altor instituţii în acest proces.
Vosganian a adăugat că aceste companii sunt valoroase, cu o „expertiză extraordinară“ în domeniu, dar în prezent Avioane Craiova este într-o situaţie extrem de critică, Romaero are datorii, iar IAR se confruntă cu o reducere dramatică a producţiei.
Statul a mai încercat să vândă Avioane Craiova, în anul 2009, însă procesul a eşuat, deoarece AVAS şi compania italiană Alenia Aeronautica, singurul potenţial cumpărător, nu au ajuns la o înţelegere pentru finalizarea tranzacţiei. Compania a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 10,6 milioane de lei şi pierderi de 9,1 milioane de lei. În acelaşi timp, datoriile ce trebuie plătite într-o perioadă de un an totalizau aproape 84 de milioane de lei. În urmă cu două săptămâni, Vosganian afirma că Rusia a propus României o colaborare privind producerea unui model de avion civil Tupolev la Romaero Băneasa.
Romaero a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 66,7 milioane de lei, în creştere cu 15,9% faţă de 2011.
Afacerile IAR Ghimbav au scăzut drastic în ultimii ani. Dacă în 2008 cifra de afaceri era de 203 milioane de lei, în 2012, business-ul companiei nu a trecut de 41,6 milioane de lei. IAR Ghimbav a încheiat primul trimestru din acest an cu afaceri de 5,1 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS