12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateActualitatea de la sate

Actualitatea de la sate

În comunele din Dolj este sărbătoare. Multe localităţi organizează serbări câmpeneşti. Totodată, primarii continuă investiţiile pe care şi le-au propus în acest an, fie din bugetul propriu, fie din fonduri europene.

Sute de credincioşi, la hramul Mânăstirii Maglavit

Mânăstirea Maglavit a fost vineri, în ziua Izvorului Tămăduirii, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi din diverse colţuri ale judeţului. În această zi, mânăstirea îşi serbează şi hramul. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoţi. „Acest obicei este de peste 20 de ani în comuna noastră. A fost instituit de mitropolitul Nestor Vornicescu şi a devenit o tradiţie a locului“, a precizat Ion Dinu, primarul comunei. Participanţii la această sărbătoare au avut ocazia să petreacă ziua la iarbă verde, în păduricea din spatele bisericii, unde după slujbă au început să se încingă grătarele. În zonă au apărut şi comercianţii, cu diverse produse.

Se va deschide muzeul satului

Comuna Maglavit a devenit un loc permanent de pelerinaj după ce ciobanul localnic Petrache Lupu a ajuns faimos pentru profeţiile lui, de acesta legându-se şi construirea mânăstirii. Mulţi oameni trec prin această comună fiind convinşi de încărcătura spirituală a locului. Pentru a face mai cunoscută istoria comunei, reprezentanţii administraţiei locale spun că vor realiza şi un muzeu al satului. „Se lucrează la construcţia unui muzeu în care se va reda prin imagini şi obiecte adunate de la localnici viaţa la Maglavit din cele mai vechi timpuri. Patrimoniul va fi îmbunătăţit încontinuu. Vom încerca astfel să redăm pe viu o parte din istoria locului“, a declarat primarul Ion Dinu.
În ceea ce priveşte dotările comunei, Primăria Maglavit lucrează la proiectul pentru realizarea sistemului de canalizare în comună, alimentarea cu apă fiind asigurată de mai bine de zece ani. Totodată, se fac reparaţii şi la căminul cultural, fiind deja gata sala de spectacole.

Sadova: Ziua comunei nu se mai organizează în luna mai

Reprezentanţii administraţiei locale din Sadova spun că intenţionează să nu mai organizeze ziua comunei pe 21 mai, aşa cum era până acum. „Vom propune în consiliul local să organizăm festivităţile în toamnă, pentru că, de obicei, în mai, oamenii sunt ocupaţi cu diverse activităţi. Toamna sunt mai liberi“, a spus Eugen Safta (foto), primarul comunei Sadova.
În ceea ce priveşte investiţiile, primul obiectiv al comunităţii în această perioadă este amenajarea pieţei. „Trebuie amenajate spaţii închise pentru vânzarea brânzei, ouălor şi a cărnii ca să funcţionăm după normele europene. Investiţia se va face pe fonduri europene. Facem parte din Grupul de Acţiune Locală cu sediul la Bârca şi am realizat deja toată documentaţia necesară pentru a face rost de bani“, a precizat edilul comunei. În perioada imediat următoare se anunţă începerea lucrărilor la podeţe, precum şi decolmatarea a şase canale, pentru a nu mai avea probleme cu inundaţiile.

Doi ani, termen-limită pentru finalizarea bisericii

Unul dintre proiectele mari ale comunei este finalizarea bisericii, a cărei construcţie a început cu mai bine de zece ani în urmă. Lăcaşul de cult a fost ridicat, dar mai are nevoie de lucrări de amenajare. „Conform autorizaţiei, trebuie să o finalizăm în următorii doi ani. Edificiul a fost construit, s-a pus şi acoperişul. Se fac şi slujbe, dar mai este de lucru. În prezent, se face încărcătura exterioară, apoi se va trece la interior. De durată va fi pictura, care costă şi foarte mult“, a precizat Eugen Safta. La Sadova, singurul locaş de cult este o mânăstire ce datează din 1633, până la care localnicii trebuie să străbată un drum de peste doi kilometri.

Primăria îşi face firmă de construcţii

Primăria Sadova va deschide în perioada imediat următoare şi o firmă de construcţii, care va avea ca obiectiv realizarea lucrărilor la nivelul comunei. „Angajaţii vor fi oameni ai comunei cu diverse calificări din domeniul construcţiilor. Încercăm astfel să scădem rata şomajului. Cei care nu au cursuri de specialitate au şansa de a se califica. Dispunem de cursuri de formare printr-un proiect din foduri europene“, a spus primarul. Acţionarul firmei va fi Consiliul Local Sadova. Angajările se vor face pe perioadă determinată, în funcţie de lucrările care vor fi întreprinse la nivelul localităţii.

Pleniţa: Sărbătoarea Bujorului, la cea de a 43-a ediţie

Pleniţa se pregăteşte de sărbătoare. În fiecare an, în luna mai se organizează Sărbătoarea Bujorului, comuna având o pădure de 70 de hectare de bujori. „Florile au ajuns la maturitate. Este o mare roşie, care încântă privirea. Şi anul acesta, doljenii se vor bucura de frumuseţea acestei privelişti, pe 19 mai, adică duminica viitoare, când organizăm cea de a 43-a ediţie a Sărbătorii Bujorului. Vom organiza o petrecere câmpenească, la care sunt aşteptaţi 10.000 de oameni“, a precizat primarul din Pleniţa, Ion Calafeteanu. Din program nu va lipsi spectacolul de muzică. Participanţii se vor bucura şi de o expoziţie de automobile.

Se va pune gazon pe baza sportivă

În privinţa infrastructurii comunei, la Pleniţa s-au finalizat de asfaltat zece kilometri de drum. Edilul comunei spune că au rămas de făcut două alei în preajma sediului primăriei. De asemenea, prioritate pentru administraţia locală este şi finalizarea bazei sportive din comună, la care se lucrează din anul 2010. „Nu au fost fonduri foarte multe şi în fiecare an am mai făcut câte puţin. În prezent, mai avem de pus doar gazonul. Terenul şi dotările aferente au fost date însă în folosinţă echipei de fotbal. Ca obiectiv mai este extinderea canalizării pe opt kilometri“, a declarat Ion Calafeteanu.

Catane:  Unul dintre drumuri, inaccesibil maşinilor

âÎn comuna Catane se prefigurează mai puţine posibilităţi pentru sărbători. Ziua comunei este pe 21 mai, dar primarul spune că nu sunt bani pentru a organiza festivităţi. Banii lipsesc şi la capitolul investiţii, fapt care este resimţit şi de cei care trec prin zonă. Unul din drumuri a devenit aproape impracticabil. Primăria cere de o bună perioadă de timp ajutorul autrorităţilor pentru a asfalta.
„Este vorba de drumul  judeţean Catane – Covei, care este impracticabil. Se folosesc variante ocolitoare pentru a ajunge la Segarcea sau la Băileşti. Este o arteră de doi kilometri, unde se rup maşinile. N-a mai fost nici măcar pietruit de ani buni. Şi nu îmi explic de ce. Am semnalat situaţia în mai multe rânduri la consiliul judeţean, dar nu s-a făcut nimic concret“, a spus primarul comunei, Ştefan Ciurea. Reprezentanţii administraţiei locale spun că bugetul este foarte mic şi le permite să facă doar curăţenie şi să niveleze drumurile. De asemenea, primăria va face proiect pentru extinderea alimentării cu apă pe încă trei kilometri pentru a soluţiona toate cererile de racordare la sistemul de apă. „Tot mai mulţi cetăţeni vor să se branşeze la sistemul central de alimentare cu apă pentru că fântânile au început să sece şi, în plus, apa lor conţine mulţi nitriţi şi nitraţi“, a spus edilul. În prezent, sunt branşate la sistemul public de alimentare cu apă 80 de familii. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, în 2013, acestea vor asigura încălzirea doar pe centrale termice. Primarul spune că a prevăzut bani pentru a nu mai fi nevoie să apeleze şi la sobe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS