16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia asigură preşedinţia Comitetului Pregătitor al Conferinţei de Examinare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare

România asigură preşedinţia Comitetului Pregătitor al Conferinţei de Examinare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare

România asigură preşedinţia celei de-a doua sesiuni a Comitetului pregătitor (PrepCom II) al Conferinţei de evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) care va avea loc în 2015, se arată într-un comunicat transmis astăzi de Ministerul Afacerilor Externe. Lucrările Comitetului pregătitor se desfăşoară la Geneva, în perioada 22 aprilie – 3 mai 2013, sub preşedinţia unui diplomat român.

Sesiunea Comitetului Pregătitor este deschisă tuturor statelor părţi la Tratat (189) şi reprezintă o etapă intermediară de pregătire a Conferinţei de Examinare a NPT din 2015.  Comitetul Pregătitor va analiza stadiul implementării angajamentelor asumate de statele părţi la NPT în domeniile dezarmării, neproliferării şi utilizării paşnice a energiei nucleare. Este de aşteptat ca dezbaterile din cadrul PrepCom II să aibă un caracter inclusiv şi echilibrat şi să reflecte o imagine cât mai coerentă a progreselor concrete realizate de toate statele părţi la NPT, cu scopul impulsionării încrederii comunităţii internaţionale în regimul global de neproliferare nucleară.

Pentru România, alegerea unui reprezentant român pentru funcţia de preşedinte al PrepCom II vine ca o confirmare a eforturilor diplomaţiei româneşti de implicare, la nivel multilateral, pe dosare de importanţă majoră pe dimensiunea securităţii globale.

Informaţii suplimentare

Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) a intrat în vigoare la 5 martie 1970, numărând în prezent 189 de state părţi. România a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970. Conform procedurilor în vigoare, la fiecare cinci ani se organizează conferinţe de examinare, având ca obiect evaluarea implementării NPT şi asigurarea atingerii obiectivelor acestuia.

Revizuirea regimului NPT este un proces multianual, care reflectă eforturile Statelor Părţi la Tratat de a îndeplini angajamentele asumate în cadrul fiecăreia dintre cele trei dimensiuni ale regimului NPT: prevenirea proliferării armelor şi tehnologiilor nucleare, realizarea obiectivului dezarmării nucleare şi promovarea cooperării în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS