10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii ameninţă cu greva

Minerii ameninţă cu greva

Unii lideri de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt de părere că este momentul ca angajaţii companiei să treacă la acţiuni de protest. Una dintre nemulţumirile sindicaliştilor o constituie creşterea salarială de 3% care, deocamdată, nu se reflectă de nici un fel în lefurile pe care ortacii le încasează lună de lună. Cu toate că li s-a promis o creştere salarială, nici până acum aceasta nu a ajuns în buzunarele celor peste 19.000 de angajaţi ai Complexului Energetic din Oltenia, cea mai mare companie din regiune şi una dintre cele mai mari din ţară, ca infrastructură şi număr de salariaţi. Lipsa unor bani în plus la leafă, perspectiva neîncasării în acest an a unor indemnizaţii şi prime, care până anul trecut erau plătite, îi determină pe tot mai mulţi mineri să nu mai semneze contractele individuale de muncă sau să se gândească de două ori înainte de a semna actele adiţionale.

Sindicatele, puse tot timpul în faţa faptului împlinit

Mulţi lideri mai vechi din minerit au recunoscut că sistemul minier şi energetic din Oltenia nu trece prin cea mai strălucită perioadă, însă sunt de părere că sindicatele au avut la ultima negociere a contractului colectiv de muncă şi au în continuare cea mai slabă prestaţie din 1990 încoace. După ce, la sfârşitul anului trecut, au ameninţat cu un protest anemic pentru ca sindicatele şi minerii să beneficieze în continuare de anumite facilităţi prin contractul colectiv de muncă, liderii au cedat, rând pe rând, şi au acceptat toate propunerile administraţiei. Administraţia a anunţat recent că anul acesta anumite prime şi beneficii nu vor putea fi plătite. De asemenea, nici cota de energie şi de cărbune nu va mai fi încasată în cuantumul de până acum. Minerii nu ştiu nici acum sigur când vor fi reluate vânzările de energie şi când va reveni producţia de cărbune măcar la nivelul celei de anul trecut. În tot acest timp, administraţia vine cu propuneri şi ia decizii care lasă fără replică sindicatele: situaţia biletelor de odihnă şi tratament, încercarea de a reduce costurile cu masa caldă şi chiar eliminarea mesei calde, lucru în avantajul administraţiei. În acelaşi timp, administraţia CEO a anunţat că primele două luni au fost în profit pentru producătorul de electricitate, însă a recunoscut faptul că acest lucru s-a datorat mai mult reducerii de cheltuieli şi reorganizării, decât vânzării de energie electrică. Politica de reducere a cheltuielilor a generat chiar şomaj în rândul prestatorilor de servicii din minerit şi sistemul energetic (Jilţ, Cazare Cantine Rovinari etc.).

S-au dus vremurile de altădată

Marin Golea, unul dintre artizanii demisiei actualei conduceri a Complexului Energetic Oltenia în cazul în care vânzările de energie nu vor creşte în perioada următoare, a declarat că minerii sunt extrem de nemulţumiţi faţă de situaţia grea în care se află compania şi că nu li se oferă nici o perspectivă clară de revenire. Salariaţii revendică indexarea de 3% a salariilor aprobată de executiv, dar care nu mai apare la contractul de muncă printr-un act adiţional: „Oamenii revendică indexarea de 3%, creşterea de salarii aprobată prin hotărâre de guvern şi prin bugetul companiei. Această creştere nu se regăseşte în salariul de bază, printr-un act adiţional. În aceste condiţii, din punctul lor de vedere nu s-a asigurat creşterea corespunzătoare şi solicită explicaţii. În afară de această creştere, din cauza unei interpretări diferite legate de zilele de concediu se trece la o altă încadrare de vechime, în urma unui control dispus de directorul general. Sunt multe cauze care au creat o stare de nemulţumire. O altă nemulţumire a fost generată şi de schimbarea formei de organizare a Complexului Energetic Rovinari, prin desfiinţarea EMC-urilor“, a declarat Marin Golea, unul dintre liderii de sindicat ai minerilor şi energeticienilor din Oltenia, care până acum nu a avut nici un cuvânt de spus în privinţa deciziilor importante luate de administraţie. Abia în această săptămână, doi dintre liderii de sindicat, respectiv Ion Ruşeţ şi Gheorghe Etăgan, au fost invitaţi să participe, ca observatori, la şedinţa directoratului, unul din organismele de conducere ale CEO, alături de Consiliul de Supraveghere.

Pentru grevă generală

Sindicaliştii sunt de părere că, dacă lucrurile nu se vor schimba în perioada următoare, nemulţumirea angajaţilor se va accentua şi se va ajunge la o grevă generală la nivelul întregii companii. „Dumnealor, administraţia, au trimis actele adiţionale semnate de directori şi de directorii economici şi au pus practic oamenii în faţa faptului împlinit. Noi nu mai avem ce să le explicăm. Salariaţii sunt puşi să semneze actele adiţionale şi li s-a explicat că este o perioadă de stand-by, urmând ca această creştere să se acorde în momentul în care condiţiile economice ale Complexului Energetic Oltenia vor permite acest lucru. Sunt şanse foarte mari ca lucrurile să conducă spre o grevă generală. Sunt oameni foarte supăraţi la sucursalele energetice şi la Divizia Minieră. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care sunt salarizaţi“, a mai spus Marin Golea, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, care reprezintă 90% din salariaţii Complexului Energetic Oltenia.  

Bălăşoiu, tras pe linie moartă

Nici personalul cu funcţii de conducere din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu pare să fie mulţumit de ultimele hotărâri ale directoratului, în ceea ce priveşte reorganizarea companiei. Se doreşte desfiinţarea unor departamente şi a exploatărilor miniere, astfel încât toate carierele să se subordoneze direct Diviziei Miniere. Una din cele mai importante modificări ale organigramei ar putea viza Sucursala Electrocentrale Craiova. Proiectul conducerii Complexului Energetic Oltenia vizează împărţirea în două a Sucursalei de la Craiova, fostul Complex Energetic Craiova, în Sucursala de la Işalniţa şi Sucursala Craiova II. Actualul şef al Sucursalei Energetice Craiova, Constantin Bălăşoiu, fost şef al CEO, ar urma să fie pus şef peste Işalniţa. Grupurile energetice de la Işalniţa nu mai funcţionează însă de aproape o lună.

Parlamentarii cer contractul lui Ciurel

În timp ce deciziile managerului Laurenţiu Ciurel sunt în continuare susţinute de USL, ultima dintre ele fiind înlocuirea din funcţie a lui Nicolae Rotaru, administratorul Bazei de la Săcelu, mai mulţi parlamentari îi cer socoteală actualului şef al CEO. Senatorul Tudor Barbu şi deputatul Răzvan Rotaru au solicitat Ministerului Economiei contractul de manager semnat de Laurenţiu Ciurel, pentru a-l face public. De asemenea, deputatul a mai cerut ca şi contractul încheiat cu firma de recrutare Kienbaum să fie făcut public. Societatea respectivă s-a ocupat de selectarea candidaţilor pentru postul de manager privat al Complexului Energetic Oltenia. La rândul său, Laurenţiu Ciurel susţine că nu va renunţa la proiectul său de a opri scurgerile de bani de la Complexul Energetic Oltenia către anumite firme şi va continua să reducă anumite cheltuieli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS