5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început Conclavul pentru alegerea noului Papă

A început Conclavul pentru alegerea noului Papă

În urmă cu câteva minute a început Messa dinaintea Conclavului de alegere a unui nou papă, după retragerea lui Benedict al XVI-lea, pe 28 februarie. Acesta este cel de-al 75-lea Conclav organizat în istorie, iar cel care va fi ales Papă va fi al 226- lea Suveran Pontif.

La ora 16.30, cardinalii vor merge în procesiune de la Capela Paulina la Capela Sixtină, iar de la ora 16.45 ei vor începe să depună jurămintele şi să îşi exprime primul vot. Dacă voturile vor desemna un nou Papă, încă de la primul scrutin, credincioşii din Piaţa San Pietro vor putea vedea fumul alb care să-i informeze de alegere. Dacă nu va fi ales un nou Papă din primul vot, fumul care va fi văzut de credincioşi va fi negru.
La ora 20.00 este programată o rugăciune a cardinalilor, în Capela Sixtină, iar la ora 20.30 cardinalii se întorc la hotel.

Programul va continua timp de trei zile în aceeaşi manieră, iar dacă după trei zile de votări, nu se va ajunge la numirea unui nou Papă, atunci se va lua o întreagă zi de pauză pentru rugăciune.
Fumul care îi informează pe credincioşi dacă un nou Papă a fost sau nu ales va fi văzut în două episoade pe zi, o dată la ora 12 şi o dată la sfârşitul sesiunii de votare de seară, în jurul orei 19. Dacă un Papă a fost ales, în afară de fumul alb, credincioşii vor auzi clopotele Basilicii Sfântul Petru, iar de la acel moment în maxim o oră la balcon va apărea noul Papă pentru a-i saluta pe oameni.
Pentru alegerea unui nou Suveran Pontif este necesară o majoritate de două treimi din voturi, adică un minim de 77 .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS