22.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeologii clujeni studiază oasele mastodontului vechi de trei milioane de ani

Geologii clujeni studiază oasele mastodontului vechi de trei milioane de ani

O echipă de geologi din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca a sosit la Târgu Jiu pentru a studia oasele mastodontului descoperit de un cioban în cariera Peşteana Sud, Gorj. Resturile de oase fosilizate se află depuse la sediul Muzeului Judeţean din Târgu Jiu. De asemenea, în cariera minieră se află şi alte oase aparţinând aceluiaşi animal preistoric, ce vor fi scoase la lumină de aceeaşi echipă de geologi clujeni, împreună cu specialişti din Gorj.
Vlad Codrea, profesor universitar la Departamentul de Geologie al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a declarat că descoperirea din Gorj este una din cele mai importante din sud-estul Europei. „Descoperirea de anul trecut a muzeului gorjean îşi continuă evoluţia prin etapele de preparare, preparare care a fost realizată chiar de un om al locului, domnul doctor în geologie Răzvan Andrei, respectiv acum am ajuns la etapa studiului. Am venit pentru a face măsurători şi pentru a realiza observaţii de morfologie. Ceea ce ştim foarte clar este că avem de-a face cu un mastodont, are un nume care poate duce la puţină confuzie – se numeşte mamut Borsoni, însă nu este un mamut, este un mastodont în toată regula. Este un specimen tânăr pentru că ultimul molar încă nu era erupt, era în curs de erupţie, iar molarul este încă neuzat. Este un mastodont rar pentru România, nu se întâlneşte frecvent. Este o descoperire remarcabilă, poate cea mai frumoasă sub aspectul eşantionajului pe care l-am văzut până acum. Acest mastodont putem spune că mai apare şi în sudul Moldovei, la Măluşteni, de pildă, apare în părţile Baraoltului. Vechimea lui începe la circa 5 milioane de ani şi merge până la 2,5 milioane, poate chiar şi peste. Dar ceea ce avem aici mă gândesc că ar putea să fie undeva pe la 3-3,5 milioane, judecând după vârsta rocilor care apar la Peşteana. Asta rămâne însă să stabilim în primăvară, când vom merge acolo pentru că, după părerea mea şi după cele ce mi le-a relatat domnul director, este foarte posibil ca acolo să se găsească o bună parte din schelet, iar dacă este aşa, atunci ar merita o săpătură extinsă, elaborată, pentru că este o piesă rară pentru România şi nu numai, pentru sud-estul european, şi ar putea deveni, recuperată profesional şi preparată tot aşa, emblematică pentru muzeul gorjean, ceea ce ar fi spre binele locului“, a declarat profesorul universitar Vlad Codrea.
La rândul său, Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean din Târgu Jiu, a declarat că oasele mastodontului vor fi expuse în cadrul unei expoziţii ce va fi deschisă publicului: „Noi intenţionăm să le expunem în cadrul Secţiei de Istorie şi Arheologie a Muzeului Judeţean Gorj, iar la vară, cu sprijinul celor doi profesori de la universitatea clujeană, să mergem la faţa locului şi să dezvelim întreg scheletul animalului preistoric“, a menţionat Dumitru Hortopan. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS