5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii, salvați la factură de vreme

Craiovenii, salvați la factură de vreme

Craiovenii au consumat mai puţină căldură în noiembrie 2012, comparativ cu aceeaşi lună a anul trecut, cel puţin aşa reiese din facturile la întreţinere, dar şi din statisticile furnizorului de căldură. O contribuţie însemnată la stabilirea valorii facturii de căldură au avut-o şi temperaturile destul de ridicate din luna trecută. „Comparativ cu luna noiembrie 2011, în acest an, abonaţii cărora noi le furnizăm energie termică au înregistrat un consum mai redus cu aproximativ 16 mii de gigacalorii“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul SC Termo Craiova SRL.
Dacă un consum maximal pentru un bloc de patru etaje cu 20 de apartamente este, în luna noiembrie, de zece gigacalorii, în Craiova astfel de condominii au consumat trei, cel mult patru gigacalorii. „Într-adevăr, facturile la căldură în luna noiembrie au fost mult mai mici, dat fiind faptul că şi temperaturile de afară au fost ridicate. Dacă, în mod normal, în această perioadă, un bloc cu patru etaje trebuie să consume cam zece gigacalorii, la noi consumul a fost de  trei gigacalorii“, a explicat Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile.

Repartitoarele înjumătăţesc factura

Cele mai scăzute facturi la căldură le-au avut proprietarii apartamentelor care au montate repartitoare. De cele mai multe ori, aceştia optează pentru varianta „închis“ tocmai de teama costurilor la întreţinere, dar şi pentru că au posibilitatea să strângă robinetul atunci când temperaturile exterioare cresc. De exemplu, un apartament cu două camere, cu repartitoare, plăteşte în luna noiembrie pentru căldură 35,66 lei. În schimb, craiovenii care primesc căldură la pauşal au de plătit facturi la căldură pentru luna noiembrie 2012 de 139,45 lei.
Cu cât suprafaţa apartamentului este mai mare, cu atât crește şi factura la căldură. Astfel, un craiovean care deţine un apartament cu trei camere (44 mp) are de plătit căldura pentru luna noiembrie 175,31 lei, dacă este la pauşal, în timp ce un apartament contorizat plăteşte aproape la jumătate comparativ cu primul, adică 75,72 lei.

Blocurile cu centrală proprie drămuiesc căldura

Costurile sunt mai ridicate la blocurile care au propriile centrale, cum este cazul ANL-urilor.
De exemplu, un apartament cu două camere, necontorizat, plăteşte pentru căldura din luna noiembrie 2012 între 170 şi 180 de lei, în timp ce o garsonieră plăteşte 125 de lei.
Costurile sunt mai scăzute cu câteva zeci de lei în cazul apartamentelor contorizate. Un apartament cu două camere, dar cu repartitoare plăteşte căldura pe luna noiembrie 120-130 de lei. „Facturile au fost mai scăzute, probabil şi din cauza temperaturilor. Trebuie ţinut cont şi de faptul că blocurile au centrale proprii şi noi ne punem de acord cu angajaţii de la centrală în privinţa temperaturii cu care pleacă apa din centrală, să nu se facă risipă şi după aceea oamenii să nu aibă cu ce să plătească“, a spus Ion Barbu, administratorul Asociaţiei B1 ANL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS