30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: Fond de carte pentru comuna Întorsura, donat de Asociația “Prietenii omului – Umanism, cultură”

Dolj: Fond de carte pentru comuna Întorsura, donat de Asociația “Prietenii omului – Umanism, cultură”

Asociația “Prietenii omului – Umanism, cultură” va susţine joi, 20 decembrie, ora 11.30, o conferinţă de presă, la Colegiul Economic “Petre.S.Aurelian” din Slatina, judeţul Olt, despre destinaţia celor aproximativ 4000 de volume de carte colectate în cadrul programului “Carte, cinste cui te-a scris și celui care te dăruiește!”. Cărţile vor fi donate comunei Intorsura, județul Dolj, constituind fondul de carte cu care se va inaugura o bibliotecă publică in aceasta localitate. 

Obiectivul proiectului “Carte, cinste cui te-a scris și celui care te dăruiește!” este colectarea de volume cu conținut enciclopedic și de resurse financiare destinate înființării mai multor biblioteci publice comunale pentru cetățenii din mai multe județe ale regiunii Oltenia:
1 . Bălteni; Gura Padinii și Ipotești, din județul Olt;
2. Cârcea; Cârna; Catane; Ghidici; Ghindeni; Întorsura; Pleșoi; Rojiște; Tălpaș, din județul Dolj.
3. Comunitatea românească din diaspora: Bulgaria, Albania,Macedonia, Valea Timocului(Serbia), Ucaraina, Italia.
Județele Olt și Dolj au numit, în anul 2005, noi comune care încă nu au o bibliotecă publică. În contextul crizei economice actuale, care determină o extindere a flagelului sărăciei, cu expunerea încă și mai mare a grupurilor vulnerabile și apariția a altora noi, biblioteca publică a comunei apare ca una dintre cele mai eficiente metode de sprijinire cultural-educativă a acestor cetățeni și, în general, a societății românești din mediul rural.
Orice comunitate are obligația să asigure cetățenilor posibilitatea de informare, instruire și educare, la fel și respectarea tuturor drepturilor civile, politice, sociale, economice și culturale. Cetățenii acestor comune, tineri și adulți, au dreptul la informare, educație și divertisment. Absența unei instituții de cultură cum este biblioteca publică îngreunează procesul de evoluție a populatiei din localitățile respective.
Asociația “Prietenii omului – Umanism, Cultură” oferă tot sprijinul în colectarea fondului de carte necesar înființării bibliotecilor publice și împreună cu reprezentanții Consiilor Locale Comunale se angajează la a găsi soluții viabile în vederea realizării obiectivului propus. Prin înființarea de biblioteci comunale, se crează o formă alternativă de educație prin care tinerii și adulții din familiile sărace, fără posibilități finaciare care să le permită achiziția unei cărți, au posibilitatea să acceadă la cultură și să se racordeze la prezent consultând totodată o colecție de periodice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS