10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScamatorii imobiliare la Malu Mare

Scamatorii imobiliare la Malu Mare

Comuna Malu Mare stă pe o bombă imobiliară gata să explodeze. 400 de persoane solicită primăriei pe legile funciare circa 300 de hectare de teren, însă primarul Alexandru Dicu susţine că nu mai are la dispoziţie suprafeţe libere. Un fost apropiat al primarului spune însă că, în perioada în care se plângea de lipsa terenului, primarul punea în posesie anumite persoane.

Paul Pietroianu se recomandă ca fost prieten apropiat al primarului Alexandru Dicu. În prezent, cei doi sunt la cuţite. Pietroianu a solicitat împroprietărirea cu o suprafaţă de 2.400 mp de teren pe tarlaua (T) 30, parcela (P) 169/6, dar a fost refuzat de primărie, pe motiv că nu sunt suprafeţe libere. „Mi s-a răspuns că terenul revendicat este vizat pentru construirea unui drum şi că primăria nu are terenuri libere. Am descoperit însă că primăria a fost de acord cu împroprietărirea altei persoane, pe suprafaţa revendicată de mine“, a spus Pietroianu. Reclamantul ne-a pus la dispoziţie întâmpinarea pe care comisia locală de aplicare a legilor funciare, condusă de primar, a depus-o în instanţă. „Acţiunea formulată de reclamanţi nu este întemeiată, întrucât pe suprafaţa de teren pe care reclamanţii o solicită, deşi în momentul de faţă nu este în posesia nici unei persoane, urmează să se facă un drum public, care să preia o parte din traficul drumului DN 55 Craiova – Bechet“, se arată în întâmpinare. Tot aici se arată că la nivelul comisiei locale „nu există rezervă de teren pentru punerea în posesie a persoanelor validate în baza Legii nr. 247/2005, iar comisia şi-a îndeplinit atribuţiile, solicitând în nenumărate rânduri Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar preluarea suprafeţelor de teren aflate în administrarea unor instituţii ale statului de pe raza comunei Malu Mare“.

O primărie, două răspunsuri

În oglindă cu întâmpinarea, avem alt set de documente interesante. Potrivit acestora, pe 13 noiembrie 2008, Constantin Mogoşanu (promitent-vânzător) şi Ionel Roşu (promitent-cumpărător) au încheiat un contract de vânzare pentru suprafaţa de 3.400 mp validaţi pe Anexa, nr. 25, contra sumei de 6.800 de euro. Cum vânzătorul nu dobândise titlu de proprietate pe suprafaţa validată, cumpărătorul a dat în judecată comisia locală. Primăria Malu Mare a transmis instanţei o adresă în favoarea lui Ionel Roşu. „Având în vedere că numitul Mogoşanu Constantin este înscris în Anexa nr. 29, poziţia 533, dată în baza Legii nr. 247/2005, nu ne opunem la pronunţarea unei hotărâri în vederea titlului de proprietate“. Practic, reclamantul Paul Pietroianu vrea să demonstreze că pe T 30, P 169/6 existau terenuri libere şi că primăria acţionează discreţionar în problemele funciare. În susţinerea teoriei sale, Paul Pietroianu ne-a furnizat şi mai multe procese-verbale de punere în posesie, din care amintim cazurile Duţă Tudor (14 septembrie 2010) – 2.400 mp şi Ioana Ţâru (5 ianuarie 2010) – 1.400 mp. Aceste persoane primeau terenuri, cu toate că anterior (30 martie 2009) primăria se plângea Prefecturii Dolj că nu mai are suprafeţe disponibile. Primarul Alexandru Dicu informa autorităţile judeţene că are nevoie urgentă de 118 hectare pentru a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile şi de 190 de hectare pentru a finaliza Legea nr. 247/2005. Numele lui Ionel Roşu apare într‑un alt caz tipic. În baza unei adeverinţe de validare de la primărie (19 august 2008), Popa Marin vinde prin împuternicitul Dumitru Dobrescu suprafaţa de 0,37 hectare de teren către Ionel Roşu, contra sumei de 14.516 lei. Abia ulterior (3 martie 2009) Popa Marin primeşte titlul de proprietate. Reclamantul susţine că primăria găseşte terenuri libere numai pentru cei dispuşi să le vândă unor apropiaţi ai primarului.

Miza imobiliară, uriaşă

Pus în faţa faptului împlinit, primarul Alexandru Dicu recunoaşte că nu are situaţia exactă a terenurilor libere şi că îl cunoaşte pe „denunţătorul“ Paul Pietroianu. „Nu am fost niciodată apropiat cu el, nici nu-l băgam în seamă. Consiliul local a votat să-i încredinţăm direct, fără licitaţie, cadastrarea terenurilor din comună, prin firma de cadastru pe care o deţine (Mipsol SRL). L-am ales pentru că a lucrat la oficiul de cadastru şi ştia situaţia tuturor terenurilor. Ulterior însă, a renunţat la afacere, spunând că actele l-ar fi costat mai mult decât primea de la primărie. Nu ştim exact dacă mai avem terenuri libere, le descoperim pe măsură ce facem cadastrarea“, spune Dicu.
Acest caz este unul dintre multele care au determinat Prefectura Dolj să pornească la vânătoare de terenuri ascunse pe tarlalele primăriilor. Prefectul Marius Deca a decis recent înfiinţarea unei comisii pentru inventarierea terenurilor libere vizate pentru retrocedări, după cum relatam zilele trecute în GdS („Vânătoare de terenuri pentru retrocedare“ – 10 decembrie 2012). Doljenii solicită prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile 1.800 de hectare de teren, în timp ce primarii susţin că nu au la dispoziţie decât 336 de hectare. „Eu nu cred că nu mai sunt terenuri disponibile, rămâne să le inventariem. Dacă găsim o medie de 20 de hectare de teren libere pe fiecare comună, rezolvăm această problemă“, spunea prefectul. De o atenţie deosebită se pot bucura comunele limitrofe Craiovei, unde interesul imobiliar este uriaş. Numai la Malu Mare, suprafaţa intravilană a crescut în ultimii ani de la 300 de hectare la 1.800 de hectare. Terenurile au devenit construibile, alimentând specula imobiliară în perioada 2005 – 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS