15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSwoboda, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Swoboda, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Liderul grupului socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a primit vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova la propunerea Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“.

A studiat la Viena

Hannes Swoboda s-a născut în Austria pe 10 noiembrie 1946 şi a studiat economia şi dreptul la Universitatea din Viena, în 1972 devenind doctor în Drept. Formarea sa a avut loc într-o perioadă dificilă pentru întreaga Europă, care încerca să şteargă urmele războiului şi în acelaşi timp să construiască mecanisme de cooperare la nivel instituţional. Până a deveni membru în Parlamentul European a lucrat în Camera de Muncă din Viena (1971-1986) și a fost director al departamentului pentru politici urbane pentru locuinţe. „Întreaga carieră este marcată de promovarea valorilor esenţiale ale umanităţii şi iată că destinul l-a adus într-o poziţie din care să poată să susţină aceste valori“, a spus Gabriel Olteanu, prorectorul Universităţii din Craiova, în Laudatio.

Europa are nevoie de reformă

Hannes Swoboda este cunoscut nu numai ca politician, ci şi ca publicist, fiind autorul a 12 cărţi. Cele mai recente titluri sunt „Politica de trecut: Uzul și abuzul de istorie“, „Pacea și dezarmarea: o lume fără arme nucleare?“, „Drepturile minorităţilor. Democrație şi populism“, în care tratează probleme ale societăţii europene. De altfel, şi vineri, la Craiova, liderul social-democraţilor a afirmat că Europa este în acest moment în perioada postliberală şi, deşi este într-o criză profundă, „nu este sfârşitul istoriei“.
„Societatea are nevoie de o reformă politică, economică, instituţională“, a spus Swoboda. Referitor la România, liderul social-democrat a precizat că „s-a făcut o mare nedreptate prin respingerea aderării la spaţiul Schengen“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS