16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul şi actualul viceprimar din Slatina, condamnaţi definitiv

Fostul şi actualul viceprimar din Slatina, condamnaţi definitiv

Judecătorii Curţii de Apel Craiova i-au condamnat definitiv, vineri, pe Marian Diaconu şi Minel Prina, fostul, respectiv actualul viceprimar al Slatinei, acuzaţi că au dat aproape 20 de contracte cu „dedicaţie“.

Marian Diaconu, fost viceprimar al municipiului Slatina, şi Minel Prina, fostul administrator public al Consiliului Local Slatina, în prezent viceprimar, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2009, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi Nicolae Romaniuc, administrator la SC AC IND OLT SA, şi Radu Bobariu, administrator la SC TOTAL INCON SRL, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Procurorii au stabilit că, în perioada august 2004 – martie 2006, Diaconu, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Slatina, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei Tehnice – Compartimentul Investiţii, Lucrări Publice, Licitaţii, şi Prina, în calitate de director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, au atribuit în mod nelegal 18 contracte de efectuare de lucrări publice firmelor SC AC IND OLT SA şi SC TOTAL INCON SRL, administrate de inculpaţii Romaniuc şi Bobariu. În plus, Diaconu a obţinut de la administratorii celor două firme acceptul de a subcontracta lucrările în favoarea unei firme în care avea interes personal – SC ROMPREFABRICATE SRL. În acest fel, SC ROMPREFABRICATE a obţinut contracte de lucrări în valoare totală de 6.235.123,97 lei. În schimbul acestui „serviciu“, firmele administrate de Romaniuc şi Bobariu au primit un comision de 2,5%, respectiv 3% pentru fiecare lucrare subcontractată. Anchetatorii au mai stabilit că, din dispoziţia viceprimarului Diaconu, s-au întocmit toate înscrisurile privind obţinerea şi derularea contractelor de lucrări, inclusiv situaţiile de plată, atestându-se lucrări neefectuate. În acest fel, Consiliul Local Slatina a fost prejudiciat cu suma de 128.419,53 de lei, încă banii au fost restituiţi integral de SC AC IND OLT SA şi SC TOTAL INCON SRL.
În decembrie 2011, Judecătoria Slatina l-a condamnat pe Diaconu la patru ani de închisoare cu suspendare, iar pe Romaniuc la un an, tot cu suspendare. Instanţa a încetat procesul penal faţă de Bobariu, pentru că acesta a decedat între timp, şi l-a achitat pe Prina.

Ghinion la Craiova

Inculpaţii şi procurorii DNA au făcut recurs împotriva sentinţei date de judecătorii din Slatina, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 28 februarie, anul acesta. Vineri, judecătorii craioveni au admis recursul procurorilor şi au hotărât să-l condamne şi pe Prina. Instanţa a dispus ca Diaconu să execute cei patru ani de puşcărie şi l-au condamnat pe viceprimarul Prina la patru ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea de vineri a Curţii de Apel Craiova este definitivă.
Decizia instanţei a stricat toate „aranjamentele“ făcute în Primăria Slatina de primarul Darius Vâlcov. Acesta candidează din partea USL pentru Colegiul 1 Senat, judeţul Olt, cu şanse destul de mari de a obţine mandatul. Convins că va pleca în senat, Vâlcov a anunţat deja că cel mai potrivit să ocupe fotoliul de primar este Prina. Odată cu condamnarea dată de judecătorii craioveni, acestuia din urmă îi va fi greu să mai ocupe o funcţie în administraţia locală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS