17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitaţiile spitalelor, pe mâna Direcţiei de achiziţii publice

Licitaţiile spitalelor, pe mâna Direcţiei de achiziţii publice

După ce Ministerul Sănătăţii a fost desemnat unitate de achiziţii centralizată, care va putea organiza licitaţii în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi aflate în subordinea sa ori a autorităţilor publice locale, guvernul a aprobat şi înfiinţarea în cadrul ministerului a Direcţiei de achiziţii publice. Acest departament va avea în atribuţii organizarea licitaţiilor naţionale şi va fi compus din 15 oameni, care vor forma „o unitate puternică“, după cum s-a exprimat ministrul sănătăţii, Raed Arafat. Ministerul va organiza astfel achiziţii la nivel naţional pentru unele medicamente, materiale sanitare sau echipamente medicale, tipul lor urmând să fie stabilit ulterior, prin ordin de ministru.
Raed Arafat a anunţat însă că, până la demararea procedurilor de achiziţie centralizată, spitalele vor putea face achiziţii, dar numai pentru o perioadă de maximum două-trei luni. „Prin această nouă abordare, urmărim reducerea preţurilor pentru produsele pe care le cumpărăm. Este ştiut faptul că, dacă achiziţionezi o cantitate mai mare de produse, preţul scade. De asemenea, urmărim creşterea competiţiei între producători şi importatori, dar şi eliminarea situaţiilor în care există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare a spitalelor“, a fost explicaţia ministrului sănătăţii. Ministerul a identificat recent o sută de produse medicamentoase cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionarea unităţilor sanitare publice cu paturi.
Ministerul Sănătăţii şi-a propus ca procedurile de licitaţie să fie transparente, înaintea licitaţiilor dorindu-se organizarea unor conferinţe cu ofertaţii, pentru a studia şi a face propuneri pentru caietul de sarcini.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS