Acasă Actualitate Capitala verde a Europei în 2013 este Nantes, Franța

Capitala verde a Europei în 2013 este Nantes, Franța

-

În cursul unei ceremonii desfășurate pe 29 noiembrie la Bruxelles, Nantes, al șaselea cel mai mare oraș din Franța, preia titlul de „Capitală verde a Europei” de la orașul spaniol Vitoria-Gasteiz. Nantes a primit titlul de capitală verde a Europei pentru anul 2013 în urma unei competiții intense desfășurate în 2010 la nivel european.
Comisarul Potočnik a declarat: „Felicit orașul Nantes pentru primirea titlului de Capitală verde a Europei în anul 2013, un titlu care aduce cu sine și o mare responsabilitate. Premiul recompensează cele mai bune practici în materie de mediu, inclusiv în ceea ce privește contribuția locală la transportul sustenabil și utilizarea solurilor, spațiile verzi urbane, consumul de apă, precum și lupta împotriva schimbărilor climatice globale.”
Nantes deține multe recomandări „verzi” care au contribuit la câștigarea titlului. De exemplu:
– Toți locuitorii din Nantes se află la mai puțin de 300 de metri de o zonă verde;
– Există 57 m² de spațiu verde per persoană;
– istă 100 000 de arbori în oraș;
– 15% dintre locuitori folosesc zilnic mijloacele de transport în comun;
– Nantes are un plan de acțiune ambițios privind clima, care vizează reducerea emisiilor de CO2 cu 30% pe cap de locuitor până în 2020, comparativ cu nivelul din 2003;
– 60% din suprafața orașului Nantes este fie teren agricol, fie spațiu verde;
– Orașul are patru situri Natura 2000 și 33 de zone naturale care prezintă interes din punctul de vedere al florei, al faunei și al ecologiei.
Nantes a creat de asemenea o expoziție itinerantă: Aéroflorale II. Expoziția, care va trece printr-o serie de orașe europene pe parcursul anului 2013, cuprinde un spectacol intitulat „expediție vegetală”, care va ilustra contribuția orașului Nantes la cele mai bune practici în materie de mediu și va face cunoscut premiul „Capitala verde a Europei”, prin experimente de biologie și descoperiri. Expoziția Aéroflorale va ajunge la Bruxelles în mai 2013.
Totodată, Nantes a stabilit un bogat calendar de evenimente, prin care va face cunoscute lumii experiențele sale și va sărbători realizările orașului. Calendarul include Al cincilea forum mondial privind drepturile omului, intitulat „Dezvoltarea durabilă și drepturile omului: o luptă comună?” (mai 2013); a zecea ediție a Conferinței Ecocity (septembrie 2013); și a treia reuniune mondială a orașelor semnatare ale pactului de la Mexico din cadrul mișcării „Ecocity Builders”.

ȘTIRI VIDEO GdS

Barul de oxigen

În New Delhi, capitala Indiei, concentraţia de praf din aer depăşeşte cu mult limita de toleranţă fixată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Senatorul PNL, Costel Şoptică prins cu 105 km/h în localitate

Senatorul PNL, Costel Şoptică a rămas fără permisul de conducere, deoarece a fost prins conducând cu 105km/h în localitate. Parlamentarul a refuzat să prezinte documentele şi nu a semnat procesul verbal întocmit de oamenii legii, informează Mediafax.