23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlalom printre maşini

Slalom printre maşini

Pietonii sunt supăraţi pe şoferii care parchează pe trotuare, aceştia din urmă reproşând primăriei că nu face suficiente locuri de parcare

Să fii pieton în Craiova nu e deloc simplu. Pentru că, atunci când chiar ai trotuare pe care să circuli, ele sunt de cele mai multe ori ocupate de… vehicule. Aşa că trebuie să faci de cele mai multe ori slalom printre maşinile parcate în calea ta, cu grijă să nu te lovească vreunul cu uşa care deschide să coboare, ori care conduce neatent, urcându‑şi autoturismul pe trotuar şi privindu-te cu reproş că-i stai în cale. În unele situaţii, oricât de subţirel ai fi, tot nu poţi să te strecori printre maşina parcată pe trotuar şi gardul sau peretele casei din dreptul vehiculului. Aşa că eşti nevoit să-ţi pui viaţa în pericol, coborând pe carosabil ca să poţi trece. Nici atunci nu scapi însă de apostrofările şoferilor, pe drept meritate de această dată, pentru că le-ai apărut în cale. Dar pe unde s-o iei?

„Pe trotuar nu poţi, pe stradă nici atât“

„Nu mai poţi să mergi pe trotuar de maşini. De-ar putea, unii şoferi te-ar şi călca pe trotuar. În fiecare zi trebuie să mă strecor printre maşinile parcate una lângă alta pe strada care coboară de la Teatru către BancPost (Panait Moşoiu – n.r.). N-ai loc să traversezi, n-ai loc să mergi nici pe trotuar“, a spus, supărată, studenta Maria Tănăsescu.
„Au tăiat din trotuar să facă parcare şi au lăsat un spaţiu prea mic pentru pietoni. Aş vrea să-i întreb eu pe ăştia de la primărie cum poţi să mergi cu copilul de mână pe un trotuar de 40 cm? Şi ce să faci când mai vine altcineva din faţă pe trotuarul ăsta minuscul? Câtă minte au avut ăştia de la primărie de au gândit aşa ceva?“, întreabă, retoric, Margareta Dimache, mergând chiar pe carosabilul străzii Matei Basarab, cu fetiţa de mână, pentru că pe trotuar nu aveau loc.
Aceeaşi părere o are şi Marian Predescu, enervat la rândul său că nu are loc de maşini parcate pe trotuarul străzii Romain Rolland: „Pe trotuar nu poţi, pe stradă nici atât. Poliţia ar trebui să dea mai multe amenzi şoferilor care ocupă trotuarele, nu să stea degeaba!“.

„Dacă se impune, dispunem şi ridicarea autoturismelor“

Se pare că poliţiştii n-au stat tocmai degeaba. În cursul anului trecut, doar Poliţia Rutieră naţională a dat în Craiova aproape 1.000 de sancţiuni contravenţionale şoferilor care au oprit neregulamentar, multe din aceste sancţiuni fiind tocmai pentru ocuparea trotuarelor. Legea e cât se poate de clară în acest domeniu: poţi opri pe trotuar dacă laşi un metru între maşină şi gardul sau peretele casei.
„Potrivit art. 142, litera n, din HG nr. 1.391/2006 (Regulamentul de aplicare a Codului Rutier – n.r.), este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor. Această condiţie este impusă nu doar conducătorilor auto, ci şi administratorului drumului, care, potrivit art. 144, alin. 2 din acelaşi act normativ, poate permite oprirea sau staţionarea, parţial ori total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum un metru lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor“, a menţionat comisarul Gheorghe Zuican, şeful Biroului Rutier Craiova din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. Nerespectarea acestei distanţe de un metru poate duce la ridicarea maşinii.
„În caz de oprire neregulamentară, conducătorii auto sunt sancţionaţi contravenţional cu două-trei puncte-amendă (140 – 210 lei – n.r.), iar dacă se impune – adică atunci când maşinile oprite neregulamentar blochează traficul, ori ieşirea dintr-o curte, ori n-au pe unde să treacă pietonii – dispunem şi ridicarea autoturismelor“, a explicat comisarul Zuican.

De trei ori mai puţine maşini oprite pe zebră

Poliţia Locală dă, la rândul ei, mii de amenzi anual celor care opresc neregulamentar. În cursul anului 2011, compartimentul de Poliţie Rutieră din cadrul acestei instituţii a dat 6.740 de sancţiuni pentru nerespectarea Codului Rutier, iar pe primele nouă luni ale acestui an a descoperit şi sancţionat încă 3.428 de contravenţii de circulaţie.
„Ponderea celor mai multe sancţiuni de acest gen o au tocmai contravenţiile care privesc opririle şi parcările neregulamentare pe trotuare, treceri de pietoni, în intersecţii. Faţă de anul trecut, se observă o scădere numerică a acestui gen de fapte, poate şi datorită sancţiunilor pe care le-am aplicat. Spre exemplu, dacă anul trecut dispuneam măsura ridicării vehiculelor oprite neregulamentar pe treceri de pietoni pentru şapte-opt-zece maşini pe zi, anul acesta avem maximum două-trei cazuri pe zi de acest gen“, susţine Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.

„Unde să parchez?“

Aşadar, amenzile nu lipsesc. Lipsesc, însă, locurile de parcare, mai ales în zona centrală a Craiovei, dar şi în cartierele de blocuri ale oraşului.
„Unde să parchez dacă am treabă în centru? Când nu găsesc loc de parcare, opresc şi pe trotuar, asta e! Să facă primăria locuri de parcare şi mai vorbim“, a spus Cristian Dumitrache.
Locuri de parcare o să fie. Viitoarea parcare subterană de la Teatrul Naţional o să aibă peste 600 de locuri. În schimb, o să fie restricţionat accesul vehiculelor în întregul centru istoric al oraşului. Va fi oare mai bine? Sau mai rău?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS