16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLapte şi corn, livrate în stradă

Lapte şi corn, livrate în stradă

Produsele lactate şi de panificaţie acordate în acest an elevilor nu mai au termenul de valabilitate expirat, dar în unele cazuri
nu sunt livrate la timp sau în condiţii corespunzătoare.

La Şcoala „Traian“ din Craiova, conducerea unităţii de învăţământ a spus că „laptele este livrat zilnic, dar există şi excepţii, uneori marfa fiind livrată o dată pe săptămână“. De recepţia produselor se ocupă administratorul şcolii, Maria Giurcă, iar aceasta a precizat că „procedeul de livrare a produselor o dată pe săptămână a fost utilizat de furnizori la început. În prezent, dacă mai vin cu astfel de propuneri nu le primesc produsele, pentru că nu dispunem de spaţiu suficient pentru depozitare“.
În judeţ, livrarea este condiţionată de distanţă. Astfel, la unităţile de învăţământ aflate la o distanţă mai mare de 20 de kilometri de Craiova, livrarea se face de două ori pe săptămână, iar la cele aflate la mai mult de 50 de kilometri, o dată pe săptămână. Termenele sunt în general respectate, dar nu şi condiţiile. Pentru Şcoala Pioreşti din comuna Goieşti, produsele sunt descărcate la stradă. „Primarul a desemnat un om de la ajutorul social care să ducă laptele şi cornul la elevi“, a precizat directorul unităţii şcolare. Din stradă şi până la şcoală este o distanţă de peste doi kilometri. În comuna Greceşti, pentru şcoala din satul Busuleţu, procedeul este aproape acelaşi. „Atunci când nu este vremea bună, produsele sunt lăsate la şcoala de centru“, a explicat managerul.

Biscuiţi, în loc de cornuri

În ceea ce priveşte produsele livrate, la şcolile din judeţ cel puţin o dată pe săptămână în loc de corn se dau biscuiţi. De exemplu, la Greceşti produsele se livrează de două ori pe săptămână, iar conform reprezentanţilor şcolii „o zi se dau biscuiţi, în loc de cornuri“. La fel se întâmplă şi la Goieşti, dar şi la Şcoala Desa, unde produsele de panificaţie se duc la două zile, iar lactatele – la trei zile. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj, instituţie care s-a ocupat de licitaţie, spun că „înlocuirea cornului cu biscuiţii este permisă“. Numai că în contractul de licitaţie sunt prevăzute alternative doar pentru produsele lactate, în descrierea contractului fiind specificat că „se vor furniza: lapte tratat termic, UHT/lapte pasteurizat, în ambalaje de 200 ml/unitate; sau produse derivate: iaurt simplu, produs din lapte fermentat care conține cel puțin 90% din greutatea laptelui tratat termic“. La produsele de panificaţie, în descrierea contractului scrie negru pe alb că serviciile sunt de „aprovizionarea şi distribuţia produselor de panificaţie (cornuri)”.

Şcolile, responsabile cu sesizarea neregulilor

Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei ISIS, care se ocupă de distribuţia cornurilor, au precizat că, „până în prezent, nu s-au înregistrat sesizări legate de livrarea produselor. Conducerile unităţilor de învăţământ au în atribuţii să solicite şoferilor de pe maşinile de distribuţie să ducă produsele până la unităţile de învăţământ. În cazul în care nu respectă cerinţele, se pot face sesizări pe adresa [email protected]“. Totodată, directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj, Gheorghe Marinescu, a precizat că „produsele de panificaţie şi lactatele trebuie transportate în camerele speciale de depozitare în maşini dotate corespunzător pentru menţinerea temperaturii de păstrare“. Unităţile de învăţământ sunt deficitare şi la acest capitol. Multe dintre ele nu dispun, din lipsa banilor, de camere special amenajate şi țin produsele în clase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS