21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi din cinci liceeni habar n-au să citească şi să socotească

Doi din cinci liceeni habar n-au să citească şi să socotească

România se confruntă cu o provocare majoră în ceea ce priveşte creşterea calităţii învăţământului şi a instruirii, nivelul curent al competenţelor de bază fiind foarte scăzut, după cum indică un raport privind România dat publicităţii, în urmă cu două zile la Bruxelles. Una dintre problemele cele mai mari ale sistemului educaţional rămâne abandonul şcolar. Conform raportului, România se află sub media UE de 13,5% , fiind de 17,5% în 2011, în timp ce obiectivul pentru 2020 este de 10%. În plus, doi din cinci copii de 15 ani nu au competenţe adecvate de citire, în matematică sau ştiinţe pentru a fi pregătiţi pentru viaţa adultă.

Au scăzut angajările

Rata angajării absolvenţilor români a scăzut şi mai mult în timpul crizei economice, fiind mult sub media UE, respectiv de 70,4% faţă de 77,2%. Decalajul este provocat de neconcordanţa dintre oferta educaţională a universităţilor şi nevoile de pe piaţa muncii, iar acest lucru este vizibil în rata scăzută de angajare a absolvenţilor de universităţi. Pentru grupul de vârstă 20-24 de ani, 29,4% dintre absolvenţii învăţământului postliceal au rămas fără un loc de muncă în 2011, în timp ce procentul şomerilor de după absolvirea ciclului secundar a fost de doar 22,9%.

Cel mai mic PIB pentru Educaţie

În ceea ce priveşte investiţiile în educaţie, România are cea mai scăzută rată din PIB din UE alocată educaţiei, deja grav afectată de criza economică. Raportul mai menţionează că noua lege a educaţiei adoptată în 2011 reprezintă o reformă majoră a întregului sistem educativ, stabilind o agendă pe termen lung pentru ameliorarea calităţii educaţiei la toate nivelurile. Provocarea principală ar fi pentru România creşterea numărului de competenţe. Explicaţia este aceea că, deşi are una dintre cele mai grave probleme în asigurarea competenţelor din întreaga UE şi are în prezent una dintre cele mai ambiţioase agende de reformă, bugetul alocat educaţiei este cel mai mic din UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS