14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii au liber la fructele şi legumele de import

Craiovenii au liber la fructele şi legumele de import

Autorităţile responsabile cu siguranţa alimentelor susţin că fructele şi legumele din pieţele şi magazinele craiovene, provenite din import, nu sunt un pericol pentru consumatori   

Scandalul pesticidelor iscat în Bucureşti, după ce echipe mixte ale Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au descoperit substanţe periculoase pentru sănătatea organismului în mai multe loturi de fructe şi legume aduse din Turcia, nu afectează produsele din pieţele craiovene. 120 de tone de citrice dintr-un lot de şase transporturi, toate provenite din Turcia, au fost confiscate şi distruse la Bucureşti, după ce analizele de laborator au indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă imazalil, depistată în mai multe probe de fructe, respectiv grepfrut. Substanţa în cauză are acţiune fungicidă şi este utilizată în combaterea bolilor la plante, iar medicii specialişti susţin că este extrem de toxică pentru organismul uman, atacând ficatul şi rinichii şi având chiar efect cancerigen.
De la Ministerul Agriculturii se dau însă asigurări că în supermarketuri şi pieţe nu au ajuns fructe sau legume contaminate cu substanţa descoperită în lotul de grepfrut, situaţia fiind valabilă şi în Craiova. Deşi majoritatea legumelor şi fructelor comercializate în Bănie sunt de import, autorităţile responsabile cu siguranţa alimentelor susţin că ele nu sunt un pericol pentru consumatori. „În general, controale se fac la importatori. Fructele din pieţele noastre sunt aduse de la Bucureşti, iar acolo ele sunt supuse deja unor controale. Oricum, şi noi avem un program prin care facem lunar, trimestrial, controale în pieţe, aceleaşi care se fac şi la Bucureşti. Dar nu am descoperit până acum vreo problemă. Sunt controale de rutină, facem şi controale inopinate, dar nu am identificat pesticide sau alte substanţe periculoase peste limita normală“, susţine Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.
Acesta a mai precizat că sunt controlate lunar nu doar produsele de origine vegetală, ci şi cele de origine animală şi că nu există vreun risc de îmbolnăvire pentru craioveni. „Avem un sistem rapid de alertă şi suntem imediat atenţionaţi dacă pot apărea probleme la un anumit lot de produse. Toate produsele intră în programul de control, fie că sunt de origine animală sau vegetală. Dar până acum nu am găsit valori ale reziduurilor peste limitele admise“, a spus Andrei Butaru.

Feriţi-vă de fructele şi legumele turceşti!  

După incidentul cu citricele, oficialii Ministerului Agriculturii au anunţat că vor exista controale la toate alimentele care intră de acum înainte în ţară pentru a fi vândute în pieţe şi magazine, iar cele din Turcia vor fi verificate amănunţit, „până când autorităţile turce ne vor asigura că nu mai există fructe şi legume contaminate cu imazalil“. Conform Organizaţiei Greenpeace, fructele şi legumele din Turcia sunt pline de pesticide, fiind cele mai toxice din Europa.
Pentru a preveni apariţia unor intoxicări ale organismului cu substanţe periculoase, specialiştii recomandă să se consume doar fructe şi legume care provin din Uniunea Europeană, iar comercianţii din pieţele craiovene par să se conformeze. Pe tarabele din pieţele Băniei nu se regăseau miercuri produse turceşti, cel puţin aşa susţineau comercianţii. Unii chiar se gândiseră să treacă, alături de preţ, şi ţara de provenienţă. Aşa se face că în Piaţa Centrală, în dreptul citricelor, fructele considerate cu probleme în urma controlului de la Bucureşti, apărea ca ţară de provenienţă Grecia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS