22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaternitatea „Filantropia“ are nevoie de un incubator nou

Maternitatea „Filantropia“ are nevoie de un incubator nou

Organizaţia „Salvaţi Copiii“ desfăşoară o campanie de strângere de fonduri împreună cu Spitalul „Filantropia“ din Craiova, pentru dotarea maternităţii cu un nou incubator care să asigure transportul nou-născuţilor

Acţiunea filantropică se va desfăşura în acest weekend la mallul din Craiova şi este susţinută de medicii unităţii spitaliceşti, dar şi de copii cu vârste de până la zece ani, născuţi chiar la maternitatea Spitalului „Filantropia“. Aceştia vor fi dotaţi cu urne în care se pot dona banii. „Vor fi expuse 300 de body-uri, iar pentru fiecare 50 de lei adunaţi, un body va fi dat jos şi donat spitalului, în semn că un nou-născut a fost ajutat să trăiască. Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unui incubator. Cei care nu sunt prezenţi în weekend la mall pot face donaţii până la 31 decembrie, prin SMS, la numărul 8864 sau pe site-ul organizaţiei“, a precizat Cornelia Pasăre, preşedinta Organizaţiei „Salvaţi Copiii“ – filiala Dolj.

Slab dotată

Acţiunea din Craiova se înscrie în campania naţională ce vizează dotarea cu incubatoare a 15 maternităţi din ţară, pentru salvarea copiilor născuţi prematur. Statisticile arată că, din cauza lipsei aparaturii, în România mor anual 19.000 de copii cu vârsta până la un an. Selecţia maternităţilor beneficiare de sprijin a fost făcută în funcţie de dotări. „În cazul Craiovei, maternitatea de la Spitalul «Filantropia» este mai slab dotată faţă de cea a spitalului Judeţean“, a precizat preşedintele filialei Dolj a Organizaţiei „Salvaţi Copiii“. Și medicii spun că se confruntă mereu cu dificultăţi din cauza tehnicii. „Sistemul de sănătate publică din Craiova, cu toate că are la bază un învăţământ superior de calitate, lasă de dorit în comparaţie cu cel privat. De multe ori, pentru analize apelăm la diverse laboratoare. Cazurile mai deosebite sunt transferate de la noi din oraş. Şi, chiar dacă am trecut prin mai multe reforme, la maternitatea de la «Filantropia» nu am reuşit să asigurăm saloane pentru mame şi nou-născuţi. Stau în continuare separaţi, ceea ce nu este sănătos“, a precizat prof. dr. Dumitru Bulucea. În plus, paturile în care sunt aşezaţi nou-născuţii au o vechime de peste 40 de ani.

Materialele au început să se uzeze

Medicii craioveni au precizat că, în ultimii ani, finanţarea sistemului a fost insuficientă. „Necesităţile depăşesc capacităţile financiare alocate de stat. În ultimii zece ani am mai beneficiat de mici investiţii, în tehnică, dar materialele respective au început deja să se uzeze. În plus, incubatoarele sunt tot mai necesare pentru îngrijirea copiilor născuți prematur, şi nu numai, iar cele pe care le avem nu acoperă necesarul“, a precizat prof. dr. Nicolae Cernea, şeful Departamentului mamă – copil din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. În prezent sunt doar trei incubatoare moderne, care asigură dezvoltarea bebeluşilor prematuri sau născuţi cu probleme la fel ca în pântecul mamei. Când sunt ocupate, se apelează la cele clasice, care nu sunt la fel de eficiente. Din strângerea de fonduri se va achiziţiona însă un incubator care să asigure transferul intern al nou-născuţilor, cel folosit în prezent fiind foarte vechi. Incubatoarele nu sunt singurele aparate necesare la maternitate. În prezent, secţia nu are un ecograf pentru copii şi nici aparatura necesară pentru analize medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS