27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitaţie cu repetiţie la deszăpezire

Licitaţie cu repetiţie la deszăpezire

Dacă nici de această dată nu va găsi o firmă care să facă deszăpezirea fără să i se plătească staţionarea utilajelor, Salubritatea fie deszăpezeşte singură Craiova, fie atribuie deszăpezirea pe bani mai mulţi decât îi plătea firmei Delta ACM

Salubritatea craioveană face o nouă încercare de a-şi găsi partener pentru deszăpezire, după ce a rupt contractul cu Delta ACM ‘93 Bucureşti. Miercuri, firma craioveană din subordinea municipalităţii a lansat o nouă licitaţie pentru deszăpezire.

Oferta a depăşit valoarea estimată

Prima licitaţie de acest fel a avut loc pe 31 octombrie 2012 şi viza „închirierea de vehicule industriale cu şofer şi camioane cu şofer pentru activităţi specifice de deszăpezire în iarna 2012-2013“, vehicule care „vor servi la executarea activităţilor de curăţare şi transport a zăpezii de pe căile publice, menţinerea acestora în stare de funcţionare pe timp de polei sau îngheţ, transportat şi împrăştiat material antiderapant“.
Sereleul din subordinea primăriei dorea să închirieze între 44 şi 68 de mijloace de transport, şi anume: între 14-16 vehicule de împins zăpada şi împrăştiat material antiderapant, între 27-42 de vehicule multifuncţionale, respectiv între trei şi zece vehicule pentru transport material antiderapant (sare, nisip, cloruri), zăpadă şi servicii de tractare.
Criteriul de atribuire era „în mod exclusiv preţul cel mai scăzut“, valoarea estimată fără TVA a acestui acord-cadru fiind cuprinsă între 2.250.000 (22,5 miliarde de lei vechi) şi 3.150.000 de lei (31,5 miliarde de lei vechi). Suma era apropiată de cea plătită anul trecut de Salubritate firmei Delta ACM pentru prestaţii similare – circa 3.450.000 de lei (34,5 miliarde de lei vechi), fără TVA – iar asta în condiţiile în care contractul prevedea şi tarif de staţionare pentru utilaje, în perioada în care lipsea zăpada.
Licitaţia deschisă a fost însă anulată, întrucât singura ofertă depusă a fost considerată inacceptabilă – propunerea financiară a ofertantului a depăşit valoarea estimată din anunţul publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

O nouă procedură – negociere accelerată

Pe 14 noiembrie, SC Salubritate Craiova SRL a lansat o nouă procedură de achiziţie publică pentru găsirea unei firme care să asigure utilaje cu şofer pentru deszăpezire. De această dată, s-a recurs la o negociere accelerată cu publicarea unui anunţ de participare. „Dorim accelerarea procedurii deoarece este urgentă încheierea acordului-cadru/contractului subsecvent pâna la 1 decembrie 2012, deoarece există risc de ninsori“, se arată în anunţul de participare de pe e-licitatii.ro. Este vizată închirierea aceluiaşi număr de vehicule, pentru aceleaşi valori estimate, criteriul de atribuire fiind tot „preţul cel mai scăzut“. Ofertele urmează să fie depuse până pe 26 noiembrie 2012, când va fi stabilit şi câştigătorul.
„A fost o licitaţie care nu s-a adjudecat. Pe 14 noiembrie, am publicat pe SEAP un nou anunţ de participare, pe 21 se vor face invitaţiile la negociere, iar pe 26 vedem cine se prezintă şi cui i se adjudecă. Teoretic, la începutul lunii viitoare se va şti ce facem, cu cine lucrăm“, a declarat Cristian Popescu, administratorul SC Salubritate Craiova SRL.
Pentru deszăpezirea din iarna care se apropie, Salubritatea are deja pregătite 31 de utilaje. Totodată, s-a aprovizionat până acum cu 1.200 de metri cubi de nisip, 1.000 de tone de sare, 40 de tone de clorură de calciu şi 20 de tone de clorură de magneziu. Alte 500 de tone de sare şi 20 de tone de clorură de calciu au fost comandate şi achitate joi, urmând să fie livrate săptămâna viitoare. În plus, Salubritatea mai avea pe stoc 190 de tone de sare şi 290 de metri cubi de nisip, cantităţi rămase din iarna 2011-2012.

„Treaba va fi delicată…“

Există însă şi posibilitatea ca ninsoarea să nu ţină pasul cu procedura de achiziţie publică şi să acopere străzile Craiovei înainte ca Salubritatea să-şi găsească un partener pentru deszăpezire. În acest caz, firma din subordinea municipalităţii va trebui să deszăpezească oraşul singură.
„Buletinele meteo spun că ninsorile vor cădea abia din decembrie, aşa că nu ne ameninţă nici o zăpadă deocamdată. Totuşi, dacă înainte de finalizarea licitaţiei vor exista condiţii meteo nefavorabile, în primul rând vom trece la deszăpezire cu utilajele noastre. La nevoie – printr-o procedură de urgenţă – putem să închiriem utilaje pentru câteva zile, ca să facem deszăpezirea, dar asta numai până la finalizarea licitaţiei. Deci, nu vom fi descoperiţi!“, îi asigură pe craioveni Cristian Popescu.
Condiţia pusă de Salubritate privind eliminarea tarifului de staţionare ar putea să ducă la surprize şi în cazul noii proceduri de achiziţie publică. Concret, sunt şanse ca pe 26 noiembrie să nu vină nici o firmă ca să negocieze cu Salubritatea participarea la deszăpezirea Craiovei. În situaţia asta, conducerea Salubrităţii ar putea fi nevoită să lase baltă orice procedură de achiziţie publică şi să semneze cu oricine se arată interesat, chiar şi la un preţ mai mare decât cel estimat.
„Nu vreau să pun răul în faţă, să zic că pe 26 noiembrie nu va veni nimeni la procedura de achiziţie publică. Se poate întâmpla… Firmele sunt reticente pentru că bugetul alocat deszăpezirii este mic – anul acesta nu se mai plăteşte aşteptarea – şi asta deranjează foarte mult. Oamenii s-au obişnuit să fie plătiţi, dar să nu facă nimic! În situaţia asta, treaba va fi delicată…“, a spus administratorul Salubrităţii craiovene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS