10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUtilizarea calculatorului, obligatorie în şcoli

Utilizarea calculatorului, obligatorie în şcoli

Elevii şi profesorii vor fi obligaţi să aibă competenţe de folosire a calculatorului, care se vor forma prin prisma programului ECDL – European Computer Driving Licence. În urma cursurilor de formare şi evaluare, absolvenţii vor primi certificate recunoscute în Uniunea Europeană.
Implementarea programelor de utilizare a tehnologiei informaţiei în unităţile de învăţământ este una dintre măsurile de modernizare a învăţământului preuniversitar românesc, care trebuie să devină competitiv pe plan internaţional şi global, fapt ce impune şi schimbarea programelor şcolare. Centrele de formare a acestor competenţe şi de eliberare a certificatelor vor fi chiar unităţile de învăţământ. Ministerul Educaţiei oferă gratuit 5.000 de permise la platforma ECDL până în august 2013. Totodată, ministerul impune şi studierea obligatorie a tehnologiei informaţiei la clasele de gimnaziu şi liceu. Elevii care vor obţine certificate de tip ECDL Complet pot să nu mai susţină proba D a bacalaureatului, care are ca obiectiv evaluarea competenţelor digitale. Totodată, certificatele elaborate le vor permite facilitarea integrării pe piaţa forţei de muncă atât din ţară, cât şi din Europa, competenţele fiind recunoscute la nivel european. „Pentru a deveni centre ECDL, unităţile de învăţământ trebuie să se înscrie pe site-ul ecdl.ro, care le va furniza softul şi informaţiile necesare“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţa Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Şcolile au nevoie de dotare cu laboratoare

Unităţile de învăţământ nu sunt pregătite în totalitate pentru a se adapta la noua tehnologie. În judeţul Dolj, în mediul rural, multe unităţi de învăţământ nu dispun de laboratoare de informatică, din lipsa de finanţare a sistemului. Acestea există doar la şcolile cu personalitate juridică, nu şi la structuri. Un exemplu în acest sens îl reprezintă chiar şcolile din satele Popeasa, Mălăieşti, Ţandăra, Pioreşti din comuna Goieşti, care nu au astfel de laboratoare deşi sunt la 22 de kilometri distanţă de Craiova. Internet şi laboratoare, există doar la şcoala din centrul comunei. Şi acesta nu este un caz izolat. În aceste situaţii, cei 200 de elevi care învaţă la unităţile de învăţământ de tip structură nu au acces direct la noua tehnologie, nici nu au avut vreodată contact cu un calculator. În prezent, există însă un alt proiect al Ministerului Educaţiei, care prevede dotarea şcolilor cu laboratoare. Doljul este trecut pe această listă cu 94 de laboratoare, care ar fi utile pentru 31.000 de elevi şi 2.000 de cadre didactice. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS