16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcul Industrial de la Bumbeşti Jiu nu mai are teren de dat

Parcul Industrial de la Bumbeşti Jiu nu mai are teren de dat

Dezvoltarea Parcului Industrial de la Bumbeşti Jiu, Gorj este blocată în prezent din cauza birocraţiei. Societatea aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj nu mai are la dispoziţie nici un hectar de teren sau o hală care să fie puse la dispoziţia potenţialilor agenţi economici dispuşi să investească în Parcul Industrial situat în nordul judeţului Gorj. Cristian Toader Pasti, directorul general al Parcului Industrial de la Bumbeşti Jiu, a declarat că un investitor dornic să îşi deschidă o afacere la Sadu a solicitat recent aproximativ 5.000 de metri pătraţi în incinta societăţii patronate de Consiliul Judeţean Gorj. A fost refuzat însă, întrucât nu mai există nici teren, dar nici clădiri disponibile pentru a le fi oferite oamenilor de afaceri. Potenţialul investitor le-a transmis autorităţilor locale din Bumbeşti Jiu şi conducerii Parcului Industrial că se va reorienta către un alt parc industrial din ţară, pentru a putea beneficia de facilităţi, respectiv de scutirea de impozitul pe clădiri şi pe terenuri.

Se aşteaptă după o hotărâre de guvern

Cristian Toader Pasti a declarat că de câțiva ani se urmăreşte extinderea Parcului Industrial de la Bumbeşti Jiu cu o suprafaţă cuprinsă între opt şi zece hectare de teren, plus câteva spaţii dezafectate care în prezent aparţin Uzinei Mecanice Sadu. În ciuda eforturilor consistente şi a demersurilor făcute pe lângă Romarm, Ministerul Economiei şi guvern nu s-a reuşit până în prezent elaborarea unei hotărâri de guvern prin care o parte din patrimoniul Uzinei Mecanice din Bumbeşti Jiu să fie transferat autorităţilor judeţului Gorj, pentru a putea fi pus la dispoziţia investitorilor, prin intermediul Parcului Industrial. Interesant este că demersurile ar trebui iniţiate de Romarm, condusă de Lorin Boian, fost director al Uzinei Mecanice de la Bumbeşti Jiu şi cel care a fost susţinut de la nivel judeţean să ocupe postul respectiv. Mai mult decât atât, Lorin Boian cunoaşte foarte bine situaţia de la faţa locului, având în vedere că a fost directorul uzinei şi știe şi problema ridicată de ani de zile de Parcul Industrial, vecin cu fosta uzină de armament din nordul judeţului Gorj.

UM Sadu ar mai scăpa de datorii

Întârzierea elaborării şi aprobării unei hotărâri de guvern prin care să fie transferat către Parcul Industrial o parte a patrimoniului Uzinei Mecanice nu este justificată. În primul rând, terenul, respectiv clădirile nu sunt folosite. În al doilea rând, şi poate cel mai important, Uzina Mecanică de la Bumbeşti Jiu ar beneficia în compensaţie în urma cedării bunurilor respective de reducere cu 53% a datoriilor acumulate la bugetul de stat. Uzina Mecanică Sadu are în prezent o datorie totală de 180 de milioane de lei. Faptul că ar scăpa de o parte însemnată a debitelor ar fi benefic pentru societatea controlată de stat. Practic, statul ar avea numai de câştigat în urma demersului de aprobare a hotărârii de guvern, în condiţiile în care uzina are în continuare comenzi de cartuşe de la beneficiari externi.

Zece firme în Parcul Industrial

Potrivit directorului Parcului Industrial de la Bumbeşti Jiu, în prezent în cadrul societăţii Consiliului Judeţean Gorj îşi desfăşoară activitatea zece agenţi economici. Cel mai cunoscut este Pirelli, cu 190 de angajaţi. Firma produce filtre auto Euro 5 şi Euro 6. Din păcate, filtrele nu ajung la vreo firmă constructoare de maşini din România, ci sunt exportate tocmai în Asia: „Statul nu a avut vreun interes să ajute astfel de firme care cheltuiesc mulţi bani pentru a-şi trimite marfa până în China. În cadrul Parcului sunt zece firme şi toate au angajaţi şi comenzi. Sunt în total 400 de salariaţi. Avem în continuare solicitări şi există promisiunea din partea unui agent economic mare. E nevoie de terenuri şi clădiri în plus şi numai prin acest act normativ se va putea face transferul. E greu de înţeles de ce se mişcă aşa de încet lucrurile, pentru că este vorba de reducerea datoriilor pentru un agent economic al statului şi redresarea din acest punct de vedere pentru UM Sadu. E vorba doar de nişte hârtii până la urmă, dar care ar putea genera foarte multe lucruri benefice“, a declarat Toader Pasti. Recent, şi autorităţile din Târgu Jiu au făcut public faptul că vor să înfiinţeze un Parc Industrial în zona CET, din sudul oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS