15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestivalul Internaţional „Craiova Muzicală“ începe astăzi

Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală“ începe astăzi

Cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală“ ia startul astăzi, la Filarmonica „Oltenia“, şi reuneşte nouă concerte de anvergură, cu prezenţa unor personalităţi renumite din lumea muzicală

Festivalul care începe astăzi în Bănie se va întinde până la începutul lunii viitoare, mai exact până pe 3 decembrie. În acest timp, publicul craiovean, şi nu numai, poate asculta şi vedea nume importante din lumea muzicală din România şi de peste hotare.
Deşi bugetul alocat festivalului a fost vizibil mai mic decât cel de anul trecut, mai exact 90.000 de lei, echipa Filarmonicii „Oltenia“ a reuşit să se păstreze la nivelul ridicat al acestei manifestări anuale. „A fost mai greu, dar cu ajutorul partenerilor noştri am reuşit“, a mărturisit managerul instituţiei de cultură, Vlad Drăgulescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri la sediul instituţiei. Acesta nu a uitat nici să specifice că meritul este nu numai al conducerii, ci mai ales al echipei minunate cu care lucrează.

„Carmina Burana“ deschide festivalul

Startul festivalului va fi dat în această seară, cu un concert vocal-simfonic de excepţie, Cantata profană „Carmina Burana“ de Carl Orff. Invitat la acest eveniment de deschidere este un terţet de excepţie, format din soprana Irina Iordăchescu, tenorul Szerekovan Janos din Ungaria şi baritonul Iordache Basalic, artişti valoroşi pentru ţara noastră, şi nu numai. Cei trei, prezenţi şi ei la conferinţa de presă, au mărturisit că se simt ca acasă şi s-au referit la „Carmina Burana“ ca fiind o lucrare foarte dificilă, foarte grea, dar pe care, datorită experienţei lor, o vor duce cu succes la bun sfârşit. „Am cântat-o de 80 şi ceva de ori, deci cred că fac faţă şi mâine seară cu brio“, a spus Iordache Basalic zâmbind. Tot un trio vor face şi Orchestra simfonică, Corala academică şi Corul de copii ale filarmonicii, completaţi de un duo dirijoral, Florentin Mihăescu şi Manuela Enache, maestru de cor.
„Craiova Muzicală“ este alcătuit din nouă concerte, o cifră simbolică pentru festival. Fiecare eveniment însă reprezintă o individualitate valorică, după cum a declarat Iulia Negrea, șeful biroului de imagine al filarmonicii. Aceasta a făcut o scurtă prezentare a fiecăruia dintre concertele viitoare, iar Gazeta de Sud vă va ţine la curent cu manifestările ce vor avea loc în fiecare dintre zilele festivalului.
Cu această ocazie, Filarmonica „Oltenia“ a pus la vânzare şi abonamente speciale pentru festival. Abonamentul A reuneşte toate cele nouă concerte şi costă 115 lei, abonamentul B costă 55 de lei pentru patru concerte (9, 14, 16 şi 19 noiembrie), abonamentul C costă 70 de lei pentru cinci concerte (23, 26, 28, 30 noiembrie şi 3 decembrie), iar abonamentul D este exclusiv pentru cei ce s-au abonat deja la filarmonică pe trimestrul IV şi costă 35 de lei, incluzând cinci concerte (14, 19, 26, 28 noiembrie şi 3 decembrie). Trebuie menţionat că sunt incluse în abonamentul pe trimestrul IV concertele de pe 9, 16, 23 şi 30 noiembrie.
Vor mai sosi la Craiova, în cadrul acestor manifestări, muzicieni din Lituania, Serbia şi Republica Moldova, dar şi din ţară, precum Trio „Syrinx“, Cvartetul „AD LIBITUM“, dar şi dirijori de renume precum Gheorghe Costin, Cristian Florea, Cristian Oroşanu sau Ovidiu Bălan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS