27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColegiul „Frații Buzeşti“, decorat de Ministerul Educaţiei

Colegiul „Frații Buzeşti“, decorat de Ministerul Educaţiei

Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de activitate şi performanţă, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova a primit, ieri, distincţia „Nicolae Iorga“ din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Decoraţia a fost creată prin ordin de ministru în semn de recunoaştere a faptului că este una dintre cele mai importante şcoli ale României.

Titlul onorific a fost înmânat ieri directorului colegiului, Zamfirică Petrescu, chiar de ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, prezentă la Craiova special pentru a participa la festivitatea omagială, alături de profesori universitari din ţară, reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi elevii şi profesorii şcolii, adunaţi în număr mare la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“.
„Sunteţi una din marile şcoli ale României şi pentru asta vă felicit din start pentru fiecare promoţie de elevi pe care i-aţi pregătit şi i-aţi trimis spre universităţile din ţară, dar şi din străinătate. An de an mă uit cu respect la rezultatele pe care le aveţi la concursul de admitere, dar şi la olimpiadele şcolare. Este o şcoală care scrie istoria în fiecare zi şi din acest motiv am creat special, prin ordin de ministru, distincţia «Nicolae Iorga» pe care v-o ofer cu ocazia împlinirii a 130 de ani de existenţă. Sunteţi primul liceu din ţară care primeşte acest titlul onorific pentru performanţă şi în semn de recunoaștere pentru profesorii de ieri, de azi şi de mâine“.
Pentru exigenţă şi rezultatele remarcabile, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a decernat diplome de excelenţă tuturor profesorilor titulari ai colegiului. De asemenea, titluri onorifice pentru şcoală au fost acordate şi de Consiliul Judeţean şi Prefectura Dolj.

Trei medalii
la concursurile internaţionale

În cadrul festivităţii solemne, conducerea liceului a scos în lumina reflectoarelor cele mai recente rezultate obţinute pe plan internaţional. Opt elevi au reuşit să se califice la aceste olimpiade. Trei dintre ei au fost chiar medaliaţi. Este vorba de Radu Adrian, medaliat cu aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, competiţie la care s-a remarcat şi eleva Cristiana Dimulescu, care a obţinut medalie de argint. De asemenea, elevul George Alexandru Cazacu a primit medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Informatică. Cei trei liceeni au primit premii din partea Fundaţiei „Fraţii Buzeşti“ pentru rezultatele lor. Premiaţi au fost însă şi elevii care au reuşit să se califice la competiţiile internaţionale. Pe această listă s-au aflat Andreea Vasilescu, care a participat în acest an la Olimpiada de limba germană organizată în Frankfurt, Cătălina Vanghelie a fost la Concursul de limba latină „Ovidianum“, care s-a desfăşurat la Roma, Călinoiu Raluca a obţinut locul II la Olimpiada internaţională de limba română, Mihai Popa s-a calificat la Concursul de informatică „Turmen Schumen“ din Bulgaria, iar Mircea Dan Mirea s-a calificat în acest an la Olimpiada internaţională de știinţe pentru juniori, care se va desfășura în decembrie, în Iran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS