22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliștii CEO negociază contractul colectiv de muncă

Sindicaliștii CEO negociază contractul colectiv de muncă

Patru federaţii sindicale vor negocia cu administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) contractul colectiv de muncă pentru anul 2013. Cei patru parteneri de negociere din partea sindicatelor sunt: Federaţia Univers, Federaţia Naţională Mine Energie, Federaţia Sindicală Energetica şi Federaţia Sindicală Termoenergetica. Directorul de Resurse Umane, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Ion Răuţ, a declarat că negocierile vor fi demarate pe 5 noiembrie, fiecare parte implicată în acest proces, respectiv administraţia şi sindicatele, urmând să desemneze pentru discuţii câte 11 reprezentanţi. Unul dintre cele mai importante şi sensibile puncte ale negocierii, atât pentru federaţiile sindicale, cât şi pentru administraţie, va fi creşterea salarială pentru anul viitor şi armonizarea salariilor pentru toţi angajaţii care fac parte din cele patru subunităţi care au intrat în cadrul Complexului Energetic Oltenia: fostele complexuri energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova, respectiv fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia.

80 de milioane de lei pentru armonizarea salariilor

Ion Răuţ a declarat că de la înfiinţarea CEO şi până în prezent nu s-a reuşit decât egalizarea primei de sărbători, care va avea acelaşi cuantum pentru toţi cei 18.800 de salariaţi de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Fiecare miner şi energetician va primi de sărbători o primă unică la nivelul tuturor subunităţilor. Valoarea acesteia este de 700 de lei. În ceea ce priveşte egalizarea salariilor, acest lucru ar însemna anual un efort suplimentar la bugetul CEO de 80 de milioane de lei. „Negocierile cu siguranţă că vor viza şi creşterea salarială. Vom vedea cât va fi bugetul şi dacă vor fi cuprinse şi creşteri salariale pentru anul 2013. Sindicatele solicită tot timpul beneficii şi creşteri salariale pentru angajaţi. Acesta este rolul sindicatelor. Vom vedea ce se va putea acorda, în funcţie de inflaţie şi de bugetul pentru anul viitor. Cu egalizarea salariilor va fi mai greu, pentru că e o sumă foarte mare la buget. E vorba de 80 de milioane de lei – o sumă considerabilă. Mai este varianta armonizării salariale în etape, timp de patru ani. Acest lucru va presupune câte 20 de milioane de lei anual, timp de patru ani“, a precizat Ion Răuţ, director Resurse Umane din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Pe lângă armonizarea salariilor, sindicatele solicită o indexare a lefurilor cu 10% pentru anul 2013.

Va scădea din nou numărul de directori

Reprezentantul Complexului Energetic Oltenia, Ion Răuţ, a mai declarat că, până la sfârşitul acestei luni, administraţia CEO se va muta în clădirea Distrigaz. Ion Răuţ a precizat că nu cunoaşte care va fi nivelul chiriei percepute de către Distrigaz, însă Complexul doreşte să achiziţioneze imobilul. În prezent, la Târgu Jiu s-au mutat în clădirea fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia 77 de directori, şefi şi personal de execuţie. În total, la Târgu Jiu trebuie să fie transferaţi de la Turceni 190 de şefi şi angajaţi cu funcţii de execuţie: „Actuala conducere a ajuns la concluzia că şi în prezent, după reducerea numărului de directori, sunt prea mulţi şefi. Se are în vedere încă o reducere, de la 190 la 130-140. Conducerea CEO este de părere că  decizia trece prin prea multe mâini până să ajungă acolo unde trebuie“, a mai spus Ion Răuţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS