22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSteyaert vrea să opereze la Craiova

Steyaert vrea să opereze la Craiova

Chirurgul belgian Henri Steyaert a părăsit Bănia cu promisiunea că se va întoarce să opereze, alături de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, cazurile excepţionale

După două zile de experimente şi una de teorie, medicii de la Craiova, Arad, Timişoara şi Iaşi, care au participat la workshop-ul de chirurgie laparoscopică pediatrică desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Bănie, s-au despărţit cu greu de aparatura de ultimă generaţie pe care au exersat sub îndrumarea prof. dr. Henri Steyaert. Reputatul chirurg pediatru belgian s-a declarat mulţumit de aptitudinile arătate de cursanţii din România şi i-a sfătuit „să treacă la treabă“ la spitalele de care aparţin. „Un astfel de eveniment trebuie repetat, dar cu un modul mai complicat, dedicat medicilor cu experienţă în domeniul laparoscopiei“, a spus prof. dr. Henri Steyaert.
Şeful Departamentului de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Universitar de Copii „Reine Fabiola“ (HUDERF) din Bruxelles le-a transmis colaboratorilor săi de la Clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova că viitorul workshop de la UMF va fi unul cu participare internaţională, „pentru că şi medicii din alte ţări vor să se perfecţioneze în chirurgia laparoscopică“. Avantajul ar fi că la noi costul de participare este mult mai mic faţă de Germania, singura ţară europeană, alături de România, în care legislaţia permite experimentele chirurgicale pe animale.            
Prof. dr. Henri Steyaert, care are în spate 25 de ani de experienţă în chirurgia laparoscopică, a anunţat că în cadrul proiectului pe care îl derulează în colaborare cu chirurgii pediatri de la SJU Craiova vrea să se implice şi în operarea cazurilor complicate din Oltenia. „Profesorul Henri ne-a transmis că în dezvoltarea relaţiei pe care o are cu secţia noastră vrea să se implice şi în operaţii. Ne-a spus că atunci când adunăm mai multe cazuri excepţionale îşi va face timp o săptămână pentru a veni la Craiova şi a opera alături de noi“, a precizat dr. Alin Stoica, medic în cadrul Clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bănie.

„Suntem interesaţi doar de dezvoltare“

Dr. Alin Stoica a menţionat că obiectivul colaborării cu prof. Henri Steyaert este dezvoltarea chirurgiei laparoscopice la Craiova, care ar duce implicit la creşterea nivelului serviciilor medicale oferite în spital. „Noi vrem să pornim o colaborare pe termen lung între departamentul nostru şi profesorul Henri. Echipa noastră este unită şi încercăm să colaborăm cu toţi factorii pentru a găsi fondurile necesare pentru a dezvolta şi a creşte nivelul serviciilor medicale de la noi. Împreună cu profesorul Henri o să stabilim un orar foarte exact al acestei colaborări. O să ne facem un plan şi să-l urmăm“, a spus dr. Stoica.
Medicul craiovean şi-ar dori ca şi autorităţile locale să sprijine acest proiect. „Aş dori ca factorii de decizie locali să afle că aici se întâmplă ceva bun, că ceea ce facem este pentru a ajuta comunitatea. Dacă vor înţelege că suntem serioşi şi că încercăm să facem un lucru cât se poate de serios, atunci cred că ne vor şi sprijini în iniţiativa noastră, iar rezultatele se vor vedea într-un an, doi, trei. Nu vrem să deranjăm pe nimeni, nu facem politică, suntem interesaţi doar de dezvoltare“, a conchis dr. Alin Stoica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS