24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia şi-a găsit locul cuvenit în Uniunea Europeană

România şi-a găsit locul cuvenit în Uniunea Europeană

Vicecancelarul şi ministrul de externe al Austriei, Michael Spindelegger, a ţinut să le ureze succes celor de la PDL la alegerile parlamentare şi să reuşească să depăşească eforturile „nedemocratice“ ale opozanţilor lor politici, care doresc să se întoarcă în trecut.
„România şi-a găsit locul cuvenit în Uniunea Europeană, cunoaşte libertatea şi democraţia şi doresc prietenilor noştri din România să aibă succes la următoarele alegeri, le urez să reuşească să depăşească eforturile nedemocratice ale opozanţilor lor politici, care par că doresc să se întoarcă în trecut. Răspunsul nostru este o Europă mai puternică, acesta este sloganul congresului nostru, un slogan puternic. Pentru noi, o Europă mai puternică este un imperativ, un angajament central care să garanteze europenilor stabilitate şi prosperitate“, a spus acesta.
De asemenea, el a punctat că actuala criză economică nu îi împiedică pe populişti şi socialişti să dea iluzii oamenilor. „Criza nu îi împiedică pe socialişti şi populişti să răspândească iluzii şi să spună că politicul nu este obligat să ţină cont de regulile economice de bază. Un astfel de mesaj este greşit nu numai pentru cetăţeni, ci şi pentru Uniunea Europeană. UE nu mai poate să îşi mai piardă timpul cu iluziile trecutului, trebuie să câştige proba de rezistenţă pe care o aduce această criză şi numai aşa Europa va fi mai puternică decât în trecut“, a mai adăugat acesta în cadrul lucrărilor congresului PPE.

Strategia energetică în regiunea Mării Negre s-ar putea schimba

Strategia energetică din regiunea Mării Negre ar putea fi schimbată datorită descoperirilor de hidrocarburi din zonă, a declarat președintele Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu Michael Spindelegger, vicecancelar și ministru de externe al Austriei.
„Ambele guverne cunosc situația resurselor din Marea Neagră. La un moment dat, va trebui să discutăm, pentru că, potrivit estimărilor noastre, strategia energetică în regiune poate fi schimbată, datorită OMV Petrom și datorită resurselor care au fost descoperite la Marea Neagră“, a afirmat Băsescu, citat de Agerpres.
Președintele României a adăugat că prospectările în zonă vor continua și că, cel mai probabil, va trebui gândite proiecte alternative.
La remarca vicecancelarului austriac că a auzit faptul că uneori președintele a fost critic în legătură cu acest subiect, Băsescu a replicat că nu a criticat investițiile, ci creșterea prețurilor la energie.
Șeful statului a notat, în contextul crizei politice care a zguduit România în această vară, că politicienii români cunosc obligațiile Tratatului de aderare, chiar dacă uneori, din cauza populismului, condamnă Bruxellesul.
„Vă mulțumesc foarte mult pentru susținerea constantă arătată de Austria cu privire la problemele pe care le avem în interiorul UE, fie că vorbim despre Schengen sau despre MCV. (…) În România, toată lumea vorbește despre ce ne cere Comisia, dar în realitate trebuie să ne îndeplinim toate obligațiile asumate în Tratatul de aderare. Noi am cerut să fim înăuntru. Iar condițiile sunt bine știute de către politicieni, chiar dacă de multe ori, din cauza populismului, condamnăm Bruxellesul. În realitate, nu ne îndeplinim angajamentele în privința MCV, în ultima perioadă și a statului de drept“, a spus Băsescu, la începutul întrevederii.
La rândul său, Spindelegger a subliniat că investitorii austrieci sunt foarte încântați de România.
La începutul anului, OMV Petrom și Exxon Mobil Exploration and Production România au anunțat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 de miliarde de metri cubi, care echivalează cu de trei-șase ori consumul anual al României.
Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager că grupul a găsit în Marea Neagră o rezervă „gigantică de petrol și gaz, o descoperire de importanță mondială“.

Wilfried Martens, preşedinte PPE: Nu vom tolera atacuri împotriva valorilor europene

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat ieri că Europa se confruntă cu cea mai mare provocare din ultima jumătate de secol, criza economică, apreciind că, dacă vor lucra împreună în cadrul familiei politice, vor putea câştiga alegerile din 2014.
„Dragi prieteni din PPE, Europa se confruntă cu cea mai mare provocare din ultima jumătate de secol. Criza a crescut dramatic, a dus la creşterea şomajului şi la creşterea inegalităţii, a afectat oportunităţile şi veniturile, milioane de tineri sunt lipsiţi de prospecte şi perspective pentru viitor. Cauzele crizei economice au fost complexe şi astfel soluţiile nu pot fi simple. Am făcut paşi înainte, însă mai multe rămân de implementat şi de convenit. Soluţia la provocările noastre este, fără îndoială, mai multă integrare economică şi politică. Aşa cum subliniază şi titlul congresului nostru, răspunsul este «Mai multă Europ㻓, a spus acesta.
Liderul popularilor europeni şi-a manifestat credinţa că PPE va câştiga alegerile europene din 2014. „Sunt gata pentru această nouă provocare. Ca şi în ultimii 20 de ani, am creat împreună cea mai puternică familie europeană politică şi am câştigat de trei ori alegerile europene, în 1999, în 2004 şi în 2009. Dacă lucrăm împreună, putem câştiga din nou în 2014“, a mai spus acesta.
 Martens a declarat că popularii europeni nu vor tolera atacuri împotriva valorilor europene şi statului de drept, apreciind că toţi reprezentanţii politici din România trebuie să respecte competenţa instituţiilor statului.
„Sunt foarte fericit că putem ţine acest congres în România pentru a apăra valorile pe care le susţinem, libertatea, democraţia şi statul de drept, responsabilitatea şi solidaritatea. România şi-a găsit locul său în Uniunea Europeană datorită unor eforturi mari ale poporului român şi muncii remarcabile a unor oameni de stat români, dar şi datorită unor instituţii. Aceasta este o realizare istorică şi nu trebuie pusă în pericol de nici un fel de actor politic. La fel ca şi instituţiile europene, PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, împotriva standardelor democratice şi împotriva statului de drept. Toţi reprezentanţii politici în România trebuie să respecte competenţa instituţiilor statutului, aşa cum poetul naţional român Mihai Eminescu a spus cândva «Echilibrul este pentru stat, dar sănătatea este pentru fiinţa uman㻓, a mai susţinut acesta.
El şi-a manifestat speranţa că echilibrul economic nu va fi pus în pericol prin măsuri populiste şi a subliniat că preşedintele Traian Băsescu împreună cu premierii Boc şi Ungureanu au dovedit că au curajul politic necesar pentru a implementa reformele necesare. „Ca şi în multe alte state europene, şi România a trecut printr-o criză economică severă, preşedintele Traian Băsescu, foştii premieri Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, susţinuţi de partidele membre ale PPE, au dus ţara pe cursul european şi au dovedit că au curajul politic pentru a implementa reformele necesare, astfel încât să poată fi create noi locuri de muncă. Sunt încrezător că aceste măsuri dureroase vor avea efecte pozitive pentru oameni pe termen lung. Acest lucru se va întâmpla doar dacă echilibrul realizat de economia României nu va fi pus în pericol prin măsuri populiste“, a mai punctat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS