20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii, învăţaţi să respecte igiena orală

Elevii, învăţaţi să respecte igiena orală

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova a avut loc ieri o reuniune a medicilor specialişti în domeniul sănătăţii orale, în cadrul campaniei „Zâmbeşte România“, parte integrantă a Platformei Europene pentru o Sănătate Orală mai Bună. S-a discutat despre starea actuală de sănătate orală la nivel naţional, dar şi local, cât şi despre modurile în care se pot dezvolta programe de educaţie şi prevenţie pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale în Dolj. Obiectivul pe termen lung al campaniei este de a informa peste 2.000 de elevi şi preşcolari din judeţ şi, implicit, familiile acestora, despre importanţa igienei orale şi despre soluţiile de prevenire a afecţiunilor la nivelul cavităţii bucale. „Proiectul este ca un semnal de alarmă pentru starea sănătăţii orale în zona noastră. Vrem să atragem medicii de la cabinetele şcolare către Universitatea noastră, pentru a implementa acest proiect la Craiova. Am mai făcut proiecte, dar mai mărunte, cu studii la şcolile din oraş“, a precizat prof. univ. dr. Veronica Mercuţ, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Craiova.
Ultimele studii arată că majoritatea românilor ajung la medicul stomatolog doar atunci când au probleme ce puteau fi evitate printr-o bună igienă orală. Afecţiunile cavităţii bucale sunt printre cele mai importante probleme de sănătate întâlnite în România, atât la copii, cât şi la adulţi. Medicii susţin că obiceiuri precum o dietă sănătoasă, vizite regulate la medicul stomatolog şi periajul zilnic, considerate „o simplă rutină“, pot ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii orale.

Consult stomatologic gratuit până la 31 octombrie

Conform unui studiu recent, în România patru din zece persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar trei din zece au respiraţia urât mirositoare şi dinţi sensibili (în principal, dureri în momentul în care mănâncă produse reci sau calde). Aceste probleme aduc de la neplăcerile cauzate de apariţia cariilor, până la dezvoltarea cancerului oral.
Medicii sfătuiesc părinţii să-şi înveţe copiii să se spele pe dinţi încă de la vârste fragede, începând cu periajul dinţilor de lapte. Un studiu clinic făcut pe 258 de elevi din Craiova, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 12 ani, i-a făcut pe medici să constate că valorile în ceea ce priveşte sănătatea orală sunt de două-trei ori mai mari decât cele din ţările occidentale, dar apropiate de celelalte ţări din estul Europei. Tot în cadrul campaniei „Zâmbeşte România“, doljenii pot beneficia, până la sfârşitul lunii, de un control stomatologic gratuit la 48 de cabinete din Craiova intrate în acest proiect, adresa lor putând fi găsită pe site-ul campaniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS