23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul din Baia de Fier nu vrea carieră de granit la Rânca

Primarul din Baia de Fier nu vrea carieră de granit la Rânca

Autorităţile din Baia de Fier se opun deschiderii unei cariere de granit la Rânca, dacă aceasta va afecta mediul şi activitatea turistică în zonă. Încă de anul trecut, Tehnologica Radion, controlată Theodor Berna, şi-a exprimat intenţia de a investi într-o carieră de granit în zona releului de comunicaţii de la Rânca. Societatea Tehnologica Radion SRL a concesionat de la Obştea Berceşti-Vlădoi din Novaci 45 de hectare de teren pentru deschiderea carierei de la Rânca. Suprafaţa de teren concesionată face parte din situl NATURA 2000 Nordul Gorjului de Est, monitorizat de Uniunea Europeană şi care include mai multe arii protejate. În ciuda acestui fapt, anul trecut, firma Tehnologica Radion a reuşit să obţină de la Primăria Novaci certificatul de urbanism şi deţinea avize şi de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, de la Drumurile Naţionale.

Dosarul, în aşteptare la APM

Afacerea carierei de granit a firmei Tehnologica Radion SRL este blocată în prezent la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj. De la această instituţie, societatea care ar urma să extragă granit din zona releului de telecomunicaţii de la Rânca ar trebui să primească alte avize pentru începerea activităţii. Dat fiind faptul că la dosarul, aflat în lucru de anul trecut la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, nu a mai fost depus de anul trecut nici un document, este greu de crezut că anul acesta se va mai întâmpla ceva cu exploatarea de granit de la Rânca. Spre deosebire de ceea ce s-a petrecut în cazul şoselei Transalpina, construită fără acordul autorităţii centrale de mediu, autorităţile de mediu din Gorj au insistat de această dată ca societatea Tehnologica Radion să prezinte un studiu privind riscul seismic şi un alt studiu privind impactul asupra mediului. Şi în cazul acordului pentru construirea Transalpinei a fost solicitat un studiu privind impactul asupra mediului, însă doar pe hârtie, întrucât lucrările sunt aproape gata, cu excepţia celor ce vizează partea de siguranţă.

Primarul Turbăceanu nu ştie nimic

Primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, aflat la primul mandat de primar, a declarat că, de când a preluat conducerea instituţiei, nu a fost contactat de nimeni de la firma Tehnologica Radion SRL. Edilul a precizat că se opune deschiderii unei cariere de granit la Rânca, dacă activitatea respectivă va afecta mediul şi va pune în pericol activitatea turistică în zonă, dar şi calitatea asfaltului de pe şoseaua Transalpina. „Nu ştiu nimic în legătură cu acest subiect, după ce a fost scandalul de anul trecut, cu părerile pro şi contra. Singurul lucru pe care pot să îl spun este că, dacă această carieră afectează mediul şi activitatea turistică în Rânca, nu voi fi de acord. Noi vrem să facem turism acolo şi nu altceva. Lucrurile sunt prea avansate din acest punct de vedere pentru a ne da peste cap cu altceva. Sunt şi împotriva oricărei activităţi care ar afecta, de asemenea, şi şoseaua Transalpina, care se bucură de un interes turistic enorm, atât în România, cât şi în Europa. În următorii ani, probabil că Transalpina va fi unul din cei mai importanţi poli ai turismului din România. Transalpina, alături de Rânca, desigur“, a precizat Dumitru Turbăceanu, care a renunţat la preoţie pentru un mandat de primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS