15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul estimează că inflaţia va creşte până la 5% la sfârşitul anului din cauza secetei

Guvernul estimează că inflaţia va creşte până la 5% la sfârşitul anului din cauza secetei

Inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor secetei asupra preţurilor la alimente şi există incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra PIB, se precizează în Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe anul 2012, informează NewsIn.

“Inflaţia medie anuală este estimată la 3,4%. Inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente”, estimează Guvernul. Executivul atenţionează că “există incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra PIB”.
De asemenea, “o reducere a absorbţiei fondurilor europene faţă de nivelurile programate ar afecta nivelul veniturilor bugetare pe acest an, caz în care se vor lua măsuri corespunzătoare de reducere a cheltuielilor şi încadrarea în deficitul bugetar estimate”.
Guvernul nu exclude nici faptul că “pot exista riscuri de finanţare a deficitului bugetar ca urmare a deteriorării situaţiei sectorului financiar extern sau a unei creşteri explozive a preţului internaţional al petrolului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS