5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReabilitare termică pe banii UE

Reabilitare termică pe banii UE

Autorităţile din Târgu Jiu vor să folosească banii Uniunii Europene pentru a continua programul de reabilitare termică a blocurilor din municipiu. În Târgu Jiu, au fost reabilitate termic sau sunt în curs de reabilitare termică doar 50 de blocuri. Potrivit lui Raul Chiriac, şef Serviciu Investiţii din Primăria Târgu Jiu, în total, sunt 520 de imobile care se încadrează în condiţiile prevăzute de lege pentru a putea beneficia de anvelopare. Este vorba de blocuri ridicate în perioada 1950 – 1990. Din cauză că fondurile guvernamentale alocate pentru reabilitarea termică a blocurilor sunt insuficiente şi sunt foarte multe solicitări din întreaga ţară, autorităţile din Târgu Jiu vor să acceseze fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Regional. În acest sens, a fost pregătită documentaţia pentru peste o sută de blocuri din municipiu, care au nevoie urgentă de anvelopare.

UE dă 60% din bani

Dacă în cadrul programului guvernamental de reabilitare termică a blocurilor statul asigură 50% din finanţare, bugetul local 30% şi asociaţiile de proprietari 20%, Uniunea Europeană asigură o cotă de finanţare de 60%.
„Avantajele sunt la fel şi într-o parte, şi în cealaltă. Probabil că putem trimite spre aprobare mai multe proiecte prin Programul Operaţional Regional. În jur de 70% din cele 100 şi restul le vom depune şi pentru programul naţional. Acum sunt prevăzute fonduri la UE şi pentru reabilitarea termică a imobilelor. Cota plătită de asociaţiile de proprietari variază însă între 10 şi 30 la sută, iar diferenţa de până la 40 la sută în revine primărie. Pot să fie cote egale sau să plătească bugetul local mai mult. Depinde de complexitatea lucrărilor şi de alţi factori specifici de la o clădire la alta. Lucrul pozitiv este că avem o nouă sursă de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor din Târgu Jiu“, a precizat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din Primăria Târgu Jiu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS