17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReţeta electronică a devenit o normalitate în Dolj

Reţeta electronică a devenit o normalitate în Dolj

De la 8.902 reţete prescrise în format electronic în luna august de către medicii doljeni, s-a ajuns ca, în septembrie, numărul acestora
să se apropie de 40.000

Pentru medicii din Dolj, prescripţia în format electronic nu mai are nici o necunoscută. Dovadă numărul mare de reţete electronice care figurează la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) ca fiind prescrise în luna septembrie. Dacă în august, 237 de medici doljeni au prescris 8.902 reţete electronice, luna trecută, numărul reţetelor on line a crescut de patru ori: 38.835 reţete electronice prescrise de 318 medici. Raportându-ne tot la luna septembrie, şi farmaciile s-au mişcat mult mai bine comparativ cu august. De la 5.432 de reţete electronice eliberate în 119 farmacii s-a ajuns la un număr de aproape şase ori mai mare luna trecută: 31.152 de reţete electronice eliberate de 158 de farmacii.
Această avalanşă de prescripţii în format electronic ar avea însă şi o explicaţie. Conform legislaţiei în vigoare, furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să utilizeze, începând cu 1 iulie 2012, prescripţia medicală electronică on line şi, „în situaţii justificate, prescripţia medicală electronică offline, pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu“. Medicii s-au văzut până la urmă nevoiţi să utilizeze noul sistem, mai ales că sunt obligaţi să raporteze în format electronic toate prescripţiile off line, până cel târziu în ultima zi a lunii în care s-au făcut. Dacă nu se conformează sunt avertizaţi, dar dacă nu fac toate raportările până la finalul trimestrului sunt sancţionaţi şi pecuniar. Iar de la introducerea reţetei electronice au trecut trei luni. „Degeaba au spus că, până la sfârşitul anului, putem folosi şi prescripţia clasică, dacă te obligă să introduci datele în sistem în fiecare lună, iar dacă nu faci raportarea electronic te sancţionează şi îţi impută toate reţetele prescrise şi neintroduse în sistem“, s-au plâns unii medici.
Trendul s-a păstrat şi în octombrie. În primele cinci zile ale acestei luni, numărul de reţete electronice raportate la CAS Dolj se apropie de jumătatea celui înregistrat în toată luna septembrie. De luni, 1 octombrie, şi până vineri la prânz, în judeţ figurau ca prescrise 14.558 de reţete de 290 de medici. Tot în aceeaşi perioadă (1-5 octombrie), 149 de farmacii au raportat eliberarea a 9.276 de reţete.

Neconcordanţele raportate de medicii de familie

Numărul mare de reţete electronice prescrise şi eliberate de medicii şi farmaciile din Dolj luna trecută atestă şi faptul că sistemul este funcţional şi că poate fi utilizat fără probleme. Cu toate acestea, s-au mai constatat şi unele neconcordanţe, raportate chiar de medicii de familie. Unele sunt legate de conectarea la SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), dar probleme de acest fel au apărut mai mult la cei care folosesc alte aplicaţii decât softul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar altele se referă la discordanţele legate de calitatea de asigurat (o persoană apare ca asigurat în sistem, dar, în realitate, ea fie şi-a pierdut această calitate între timp, fie a decedat). Pentru această ultimă situaţie, Casa Judeţeană nu a găsit o explicaţie clară, vina fiind undeva în sistemul informatic.
Altă plângere legată de SIUI am primit-o chiar de la preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj, dr. Mirela Profir. „Chiar acum am o persoană în faţa mea şi nu pot să-i prescriu reţetă pentru că sistemul nu îmi permite. Îmi apare fie persoană neînregistrată, fie pacient decedat la data prescrierii, fie parafă medic inexistentă în baza de date. Orice, mai puţin ce trebuie nu. Eu cum dau reţeta? E clar că SIUI nu funcţionează chiar aşa de bine cum zice Casa“, a spus aceasta.

Peste un milion de reţete la nivel naţional
Din datele oferite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), până la 3 octombrie în sistem erau 1.310.854 de reţete prescrise şi validate, dintre care 1.286.951 prescrise on line, 23.220 prescrise off line la cabinet şi 683 prescrise off line la domiciliul pacientului, toate de 9.085 de medici. Tot până pe 3 octombrie, au fost eliberate în farmacii 1.077.247 de reţete. Medicii aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti şi cu Casa de Asigurări de Sănătate a Transportatorilor nu au prescris, în cele trei luni, nici o reţetă în sistem electronic, conform CNAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS