22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChinezoaica de la Colegiul Național „Elena Cuza“

Chinezoaica de la Colegiul Național „Elena Cuza“

Elevii Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova vor învăţa limba chineză de la o studentă din Beijing, care va sta în Bănie un an şi va primi un salariu de 400 de dolari pe lună

Xu Chang are puţin peste 20 de ani, este studentă la Universitatea de Arte şi Limbi Străine din Beijing şi a venit să predea limba chineză timp de un an elevilor de la „Elena Cuza“, într-o primă fază, şi oamenilor de afaceri, dacă îi permite timpul şi există interes din partea acestora. Colaborarea cu Xu Chang vine în urma unui parteneriat cu Institutul Confucius, la care a contribuit şi filiala locală a Casei Româno-Chineze. Parteneriatul a fost posibil după ce, acum un an, CJ Dolj a semnat un protocol de colaborare  cu provincia chineză Guandong, una dintre cele mai puternice din ţară. Concret, Xu Chang îi va învăţa limba şi cultura chineză doar pe elevii care înţeleg şi vorbesc limba engleză, adică limba în care s-a exprimat ieri în cadrul conferinţei de prezentare. Motivul este unul pur financiar. Un translator ar fi prea scump şi ar trebui plătit de către părinţii elevilor. „Este o onoare pentru mine să fiu aici în calitate de primul profesor de limba chineză de la Colegiul Naţional «Elena Cuza». Îmi place aici foarte mult. Vremea, clădirile, mâncarea, totul este uimitor şi impresionant. Săptămâna viitoare voi începe cursurile de limba chineză. Ştiu că mulţi elevi sunt interesaţi. De asemenea, voi ajuta şcoala să găsească şi alte posibilităţi de cooperare cu şcolile din China“, a spus Xu Chang, care a sosit în Craiova în urmă cu o săptămână, fiind aşteptată la aeroport de directorul colegiului, Mircea Năstase.
Acesta a precizat că Doljul este al treilea judeţ din ţară, după Bucureşti şi Braşov, unde elevii pot învăţa limbă chineză de la un vorbitor nativ.
„Materia are un statut opţional. Ne adresăm deocamdată elevilor de la «Elena Cuza». Vreau să vă spun că în Germania şi Danemarca, limba chineză se studiază de opt ani. Prin amabilitatea ei, îşi oferă serviciile pentru doritorii din alte şcoli şi pentru adulţi şi oameni de afaceri“, a spus Năstase. El a precizat că Xu Chang are contract pe perioada 2 octombrie 2012 – 26 septembrie 2013, cu posibilitate de prelungire cu încă doi ani. „Vineri vin manualele în limba chineză şi română pe care le-am comandat la Londra. Dacă îşi dedică timpul personal, vă vom anunţa şi putem face un parteneriat cu Parcul Industrial, al cărui director, Marian Nicoli, este un mare admirator al culturii chineze“, a spus Năstase. Potrivit directorului, colegiul îi va asigura lui Xu Chang masa, cazarea şi un salariu lunar de 400 de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS