Olguţa cedează în faţa presiunilor

Autori


Primăriţa a scos trei proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local, după ce câteva zeci de chioşcari au schiţat un protest în faţa sediului municipalităţii

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a dovedit ieri că nu rezistă presiunilor străzii. Ea a capitulat fără să comenteze în faţa câtorva zeci de patroni care şi-au făcut chioşcuri în zona Poştei din Craioviţa Nouă. Tot ieri, primăriţa a fost nevoită să facă faţă şi unor pensionari, care s-au plâns că municipalitatea nu le-a organizat manifestări suficient de fastuoase de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

Gică Pară: „O să murim de foame!“

Puţin după ora 9.00, vreo 20 de persoane – toţi patroni cu chioşcuri în Craioviţa Nouă, în zona BIG Nou – Poştă – s-au adunat pe trotuarul de vizavi de Primăria Craiova, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Unii au venit pe jos, iar alţii cu maşinile, câţiva afişând chiar, ostentativ, maşini Mercedes şi Volkswagen din gamele de lux, care indicau cât de prospere le sunt afacerile. Toţi se plângeau că Primăria Craiova nu vrea să le mai prelungească contractele de închiriere, majoritatea evitând să răspundă dacă au ocupat prin licitaţie terenurile unde şi-au făcut aceste chioşcuri.

„Pe ordinea de zi a şedinţei de azi, la punctele 27, 28 şi 29 urmează să se discute situaţia chioşcurilor din Craiova. Chioşcul meu e propus pentru demolare, deşi am documentele depuse la primărie pentru un nou contract. Când am mers la primărie să iau noul contract, mi s-a spus că ordinul doamnei primăriţe este să nu se mai elibereze nici un alt contract până ce nu se măsoară toate chioşcurile din Craiova. Iar eu deja sunt pe lista de demolări. Dacă îmi demolează chioşcul ăsta, ce fac? O să ajungem pe drumuri, să murim de foame. Eu am 71 de ani, n-am pensie, n-am nici un alt venit. Mai mult decât atât, chioşcul ăsta este de 20 de ani în zonă“, explică Gică Pară.

„Suntem în situaţia de a fi demolaţi, deşi noi avem taxele la zi pe terenul pe care e amplasat chioşcul. Nu ne-a explicat nimeni nimic despre asta. Mai mult, am fost verificaţi de Poliţia Locală, care a măsurat şi a stabilit că ocupăm exact suprafaţa pentru care plătim chirie. Contractul meu expiră pe 31 septembrie şi nu vor să-l prelungească“, a spus şi Iulică Şereanu.

„Şi eu sunt în aceeaşi situaţie. Supărarea noastră este că domnul Solomon, când a ajuns primar, ne-a pus să desfiinţăm vechile construcţii şi am investit sume enorme să facem altele noi, cum ni s-a cerut. Iar acum, când a venit doamna primar în locul lui Solomon, se zvoneşte că trebuie să le dăm jos şi pe ăstea, ca să facem altele, dar sub o altă formă, prin licitaţie. Eu şi toată familia mea lucrăm în acest magazinaş al nostru, din care ne câştigăm existenţa de 16 ani. Nu ştiu ce vom face dacă vom fi demolaţi“, a completat Ion Cârjaliu.

Primăriţa şi-a retras proiectele


Patronii – cei mai mulţi de etnie romă – au renunţat însă destul de rapid la protest, după ce şi-a făcut apariţia Romeo Tiberiade, angajat chiar de ieri în funcţia de consilier pe probleme ale romilor al primarului Lia Olguţa Vasilescu. Tiberiade i-a convins că primăriţa le va lua în seamă doleanţele şi se pare că aşa s-a şi întâmplat. În şedinţa consiliului local de ieri, Olguţa Vasilescu a capitulat fără comentarii în faţa chioşcarilor, retrăgând de pe ordinea de zi cele trei proiecte de hotărâre care vizau prelungirea contractelor de închiriere doar pentru o parte din patronii de chioşcuri. Nici un cuvinţel din partea ei sau a funcţionarilor Primăriei Craiova pentru a explica această atitudine…

Iar dacă protestul chioşcarilor n-ar fi încetat, poliţia era pregătită chiar pentru o intervenţie în forţă împotriva protestatarilor. Zeci de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali în uniformă, dar şi mulţi în civil, infiltraţi printre patronii nemulţumiţi, erau pregătiţi să intervină în cazul în care protestul ar fi îmbrăcat forme violente.

Pensionarii au cerut… excursii pe banii primăriei

Aproape de sfârşitul şedinţei de ieri a legislativului local, Olguţa Vasilescu a avut parte de o nouă confruntare, de această dată cu reprezentanţii Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“ din Craiova. Preşedintele executiv al acestei asociaţii, care s-a prezentat drept „Firan“, s-a plâns că în mandatul primăriţei nu li se mai acordă la fel de multă atenţie ca pe vremea lui Solomon.

„Nu se poate ca într-un oraş ca municipiul Craiova, pentru unica zi a pensionarilor, să se dea doar un spectacol la ora 18.00, la filarmonică. Nu vă cerem să daţi o masă, dar puteaţi să organizaţi o serie de activităţi – v-am dat un program – concursuri de şah, de table, nu un asemenea spectacol, la care intră toată lumea, pentru că nu este pentru pensionari, este pentru oraşul Craiova. De asemenea, se putea face o excursie, cu autocar de la primărie sau cu autobuze de la RAT. Respectul pentru pensionari lasă de dorit în municipiul Craiova“, a spus reprezentantul pensionarilor, adresându-i-se direct primăriţei, pe care a acuzat-o şi de „lipsă de transparenţă şi de dialog cu pensionarii“ şi i-a reproşat că „tot municipiul Craiova nu are un club al pensionarilor în spaţiile publice“.

Vădit deranjată de cererile pensionarilor, primăriţa s-a abţinut să le dea o replică acidă, aducându-şi aminte că e un an electoral. Le-a tăiat-o, totuşi, dar într-un mod cât mai elegant posibil: „Nu am cunoştinţă de nici o cerere pentru concursuri de şah sau altele asemenea. Mie mi-a parvenit doar o cerere pentru o masă de 250 de persoane. Am spus că nu mi se pare corect aşa ceva pentru că nu am reuşit să înţeleg cum erau aleşi în anii trecuţi cei 250 de pensionari invitaţi la masă din cei peste 40.000 existenţi la nivelul oraşului. Putem discuta despre celelalte activităţi – concursuri de şah, table, la care să participe toţi pensionarii interesaţi, dar nu poate fi vorba de o excursie, pentru că nu ne permite bugetul. În ceea ce priveşte Clubul Pensionarilor, este pe lista noastră de priorităţi, iar în momentul în care vom identifica un spaţiu, îl veţi primi, cu siguranţă“.

Ce nu ştia însă primăriţa este că, încă din mai 2011, Asociaţia Pensionarilor „Mihai Viteazul“ a primit de la Primăria Craiova un spaţiu în fostul Muzeu al Ceferiştilor şi Petroliştilor, tocmai pentru amenajarea unui… club al pensionarilor!Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 28 septembrie 2012

Actualitate

» Procurorii vâlceni au cerut arestarea preventivă a şefului de lucrări de la Universitatea Bioterra
» Compania aeriană FlyDubai începe operarea curselor către România
» Filat s-a întâlnit cu Medvedev la Ialta
» Olguţa cedează în faţa presiunilor
» Dolj: Doi oameni au murit la Leu, din cauza intoxicării cu monoxidul de carbon emanat de vin
» Şcolile, corigente la igienizare
» Apariţii editoriale
» Ia te uită!
» Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, va fi pus în libertate
» Dan Diaconescu: Am banii, mai trebuie ca Ponta să-i vrea
» Primăria Bucureşti acordă un milion de lei pentru echipa de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea
» Fereşte-te de radar
» Bancul zilei
» Mozaic cerebral
» Germania: Peer Steinbrück, contracandidatul Angelei Merkel la alegerile din 2013
» Dolj: Dosar penal pentru braconaj piscicol
» Producţia de porumb din acest an va fi cu 60% mai mică faţă de nivelul anului trecut
» Kelemen: Alegerile parlamentare vor fi cele mai dificile pentru UDMR din ultimii 23 de ani
» Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat concedierea a 872 de angajaţi ai instituţiei
» Aurescu: România va continua demersurile pentru românii din Timoc
» Negocierile pentru cumpărarea Oltchim au fost întrerupte
» Cursul BNR, la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte săptămâni
» Vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, în weekend
» Craiova: Primăria a anunţat datele la care persoanele cu handicap îşi pot ridica abonamentele pentru transportul în comun

Local

» Judecătorii manelişti
» Tânăr trimis în judecată pentru tentativă de omor
» Edilul din Predeşti a lovit un copil cu maşina
» Coaliţia a dat chix
» Pe ce mai cheltuie banii consiliul judeţean
» Victimă a legilor din România

Dolj

» Au venit banii restanţi la spitalele doljene

Gorj

» Primarul din Târgu Jiu, rănit într-un accident rutier
» Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Sport

» Liga a III-a
» Cupa României
» Oprescu, supărat şi la victorie
» Florin Dumitru sprijină necondiţionat CS Apa
» Grigoraş îşi doreşte un adversar accesibil
» Jerry Gane: Să vină Dinamo!
» Familia Ştiinţei, din nou împreună
» Voleibalistele lui Dudaş au trecut cu greu de Sibiu
» Oltenii îşi încearcă norocul în competiţia surprizelor

Bani & Afaceri

» Poftiţi la Târgul Doljconstruct!
» Fiscalitatea – o provocare pentru firme

Magazin

» Tanti Florica, mamă de profesie
» Horoscop
» Heather Locklear şi Richie Sambora, prieteni buni
» Sir Patrick Stewart, din nou în rolul Profesorului X
» Holly Valance, nuntă ca-n poveşti

Opinii

» Se încinge cazaciocul

Top