5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePsihopaţii şi mirosul

Psihopaţii şi mirosul

Un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni arată că persoanele cu tendinţe psihopatice au simţul olfactiv mai slab dezvoltat decât ceilalţi oameni, se arată într-un articol publicat pe portalul zeenews.india.com. Starea patologică numită generic „pshihopatie“ acoperă o tulburare severă de personalitate, care face ca pacienţii afectaţi să se manifeste prin cruzime, tendinţa de manipulare, căutarea senzaţiilor tari şi adoptarea unor comportamente antisociale, trăsături care pot fi însă întâlnite şi în cazul unor persoane normale din punct de vedere al sănătăţii mintale.
Cercetările făcute de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Macquarie au arătat că în cazul psihopaţilor funcţionarea creierului este defectuoasă în partea frontală, respectiv în zona responsabilă cu funcţii precum planificarea, controlul impulsurilor şi acţionarea în conformitate cu normele sociale. În plus, cea mai mică disfuncţie în această zonă cerebrală generează şi deteriorarea simţului olfactiv, au explicat profesorii Mehmet Mahmut şi Richard Stevenson.
Cei doi au analizat un eşantion de 79 de adulţi fără cazier pentru a afla dacă aceia dintre ei care aveau un miros mai puţin dezvoltat prezentau tendinţe psihopatice mai accentuate. A fost evaluată capacitatea de miros a subiecţilor, dar şi sensibilitatea sistemului olfactiv al acestora. De asemenea, au măsurat cât de „pshiopaţi“ sunt subiecţii lor, evaluând patru elemente: tendinţa de a manipula, cruzimea, stilul de viaţă dezordonat şi tendinţele infracţionale. În plus, cercetătorii au fost atenţi şi la nivelul de consideraţie al subiecţilor faţă de oamenii din jur. Rezultatele au arătat că persoanele care au obţinut punctaje mari la evaluarea tendinţelor psihopatice au manifestat probleme atât în identificarea mirosurilor, cât şi în diferenţierea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS