5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReabilitări de drumuri pe cooperare româno-bulgară

Reabilitări de drumuri pe cooperare româno-bulgară

Autorităţile din Dolj şi cele din localitatea bulgară Mizia au anunţat finalizarea proiectului cu fonduri europene care presupunea reabilitarea a 11 km de drum judeţean în Dolj şi a 1,8 km de stradă în Mizia

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj au trecut vineri Dunărea, pentru a da mâna cu oficialităţile locale din Mizia şi a anunţa finalizarea proiectului. „Îmbunătăţirea accesului rutier către punctul de trecere a frontierei Bechet – Oryahovo, reabilitarea drumului judeţean DJ 561B secţiunea I, judeţul Dolj, România, şi a străzii Tsanko Tserkovski, municipiul Mizia, Districtul Vratsa, Bulgaria“, în care cele două autorităţi au fost partenere. Proiectul, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, a avut ca obiectiv „dezvoltarea sustenabilă a regiunii transfrontaliere, ca o consecinţă a facilitării mobilităţii bunurilor, serviciilor şi persoanelor între România şi Bulgaria prin punctul de trecere a frontierei Bechet – Oryahovo“, durata sa de implementare fiind de 24 de luni.
Valoarea totală eligibilă a fost de 7.991.567,74 euro, din care 6.469.742,75 euro aferente activităţilor implementate de Consiliul Judeţean Dolj (partener lider al proiectului), şi 1.521.824,99 euro pentru activităţile implementate de municipalitatea Mizia. Din valoarea totală eligibilă a proiectului, 6.749.678,11 euro (84,46%) au fost bani nerambursabili din Fondul European de Dezvoltare Regională, 1.038.903,81 euro (13%) bani nerambursabili din bugetele naţionale, restul de 202.985,82 euro reprezentând valoarea totală a contribuţiei proprii a partenerilor.

„Între Bulgaria şi România nu există graniţe“

Din aceşti bani s-au reabilitat infrastructura rutieră a DJ 561B Horezu Poenari – Gângiova – Comoşteni – Zăval (DN 55A) pe o lungime de 11 kilometri şi 1,8 km de stradă din Mizia (strada Tsanko Tserkovski). Predarea amplasamentului s-a făcut la 28 octombrie 2011, iar termenul de execuţie a lucrărilor a fost de nouă luni. Noul sistem rutier a presupus frezarea drumului pe toată suprafaţa, executarea fundaţiei şi a suprastructurii, realizarea de podeţe pentru facilitarea accesului la proprietăţi, cât şi amenajarea a 68 de drumuri laterale, prin asfaltare pe o porţiune de 50 metri.
„Ne leagă o prietenie strânsă de dumneavostră, cei de pe cealaltă parte a Dunării. Avem o serie de proiecte derulate împreună pe acest program transfrontalier de cooperare, am acumulat destulă experienţă şi cu siguranţă că, din 2014, vom implementa şi alte proiecte cu fonduri şi mai mari de la Uniunea Europeană“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Laurenţiu Ivanovici, reprezentantul judeţului la întâlnirea cu partea bulgară. „Realizarea acestui proiect ne arată că suntem în Europa. Am colaborat foarte bine cu vecinii români şi am reabilitat o stradă care înainte era plină de gropi. Asta arată că între Bulgaria şi România nu există graniţe şi că suntem gata să derulăm şi alte proiecte cu fonduri europene“, a spus şi primarul localităţii Mizia, Violin Krushovenski. „Când am început lucrările ploua, acum vremea este la fel, dar relaţiile dintre noi sunt călduroase“, a adăugat edilul oraşului cu doar 8.800 de locuitori, aflat la câţiva kilometri de malul Dunării.

„Obiectivul este de a apropia oamenii“

Autorităţile doljene au ţinut să le reamintească gazdelor de istoria cooperării europene româno-bulgară începută în 2006, de proiectele de colaborare derulate nu doar cu districtul Vratsa, ci şi cu Vidin şi Montana, pe infrastructură stradală, care au dus la îmbunătăţirea conexiunilor rutiere transfrontaliere, creşterea siguranţei în trafic, scurtarea timpului de deplasare, reducerea poluării prin diminuarea emisiilor de gaze, dar şi de alte proiecte aflate în implementare, cum ar fi cel între Dolj şi Vratsa bazat pe intervenţii comune în domeniul situaţiilor de urgenţă.
„Pentru noi, consiliul judeţean, dar şi pentru colegii bulgari, fondurile europene reprezintă principala sursă financiară pentru dezvoltarea zonelor noastre. Obiectivul este de a apropia oamenii, de colaborare între comunităţile aflate de o parte şi de alta a Dunării, avantaj de care se bucură doar cei din zona transfrontalieră. Cred că cei mai bucuroşi sunt acum locuitorii comunelor doljene, unde s-a implementat acest proiect“, a mai spus Laurenţiu Ivanovici. Acesta a mai menţionat că în derularea proiectului s-au făcut economii substanţiale, „iar din aceste surse pot fi finanţate şi alte proiecte“.
Managerul de proiect din partea bulgară, Ventsislava Parvanova, a ţinut să precizeze că succesul proiectului s-a datorat respectului şi încrederii între parteneri şi că prin el se încurajează antreprenoriatul, se dezvoltă noi relaţii de afaceri şi se îmbunătăţeşte calitatea vieţii populaţiei din Mizia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS