24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReţeta electronică a prins viteză în Dolj

Reţeta electronică a prins viteză în Dolj

Prescrierea şi eliberarea de reţete electronice devin deja o practică obişnuită în judeţul Dolj. În ultimul timp, tot mai mulţi medici utilizează sistemul de prescriere on line a reţetelor, iar numărul farmaciilor care pot elibera medicamente este şi el în creştere. Din datele înregistrate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se poate trage o singură concluzie: numărul de reţete electronice se dublează de la o săptămână la alta, iar trendul este crescător.
Conform CJAS, de la 1 septembrie şi până luni, în Dolj au fost prescrise 16.426 de reţete electronice de 244 de medici, aproape dublu faţă de toată luna august, când în judeţ s-au prescris 8.902 reţete electronice, de 237 de medici. „Prescripţia electronică a început timid la noi, în prima lună de la implementarea sistemului, iulie, figurând doar 632 de reţete on line, prescrise de 66 de medici. Încet, încet, medicii şi-au dat seama că sistemul electronic nu face decât să le uşureze munca şi au început să-l folosească“, susţin reprezentanţii CJAS Dolj.    
Şi farmaciile s-au adaptat la noul sistem, iar numărul reţetelor eliberate a crescut semnificativ. La fel şi numărul farmaciilor din Dolj, care pot elibera medicamente pe bază de reţetă electronică. „În această lună, până pe 17 septembrie, au fost eliberate 11.977 de reţete electronice de 143 de farmacii, în comparaţie cu luna iulie, când au fost eliberate 295 de reţete electronice de 36 de farmacii, şi, luna august, când s-au eliberat 5.432 de reţete electronice de 119 farmacii“, au specificat oficialii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.

Medicii pot fi sancţionaţi de CAS

Conform legislaţiei în vigoare, furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să utilizeze, începând cu 1 iulie 2012, prescripţia medicală electronică on line şi, în situaţii justificate, prescripţia medicală electronică off line, pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. În normele metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate se mai precizează că, „prin excepţie, până la 31 decembrie 2012 inclusiv, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicală cu regim special off line, iar după această dată se utilizează numai prescripţia medicală electronică on line şi off-line“.
Având în vedere prevederile din respectivul act normativ, medicii au început să simtă şi latura obligativităţii utilizării sistemului electronic de prescripţie. Mai ales că, din această lună, CAS Dolj a anunţat că vor exista şi sancţiuni împotriva furnizorilor de servicii medicale care nu introduc în sistemul informatic toate prescripţiile off line, până cel târziu în ultima zi a lunii în care s-au făcut acestea.   
În sistemul electronic există şi posibilitatea ca o reţetă care înainte era prescrisă pentru 90 de zile să poată fi descompusă în trei reţete cu durata de tratament de 30 de zile fiecare, toate trei putând fi prescrise în aceeaşi zi, câte o reţetă pentru fiecare lună. Reţetele vor fi identice în conţinut, cu excepţia seriei şi a numărului. Avantajul asiguratului este şi acela că medicamentele pot fi cumpărate fracţionat, de la mai multe farmacii, fără a mai fi obligat să caute o farmacie care să aibă toate medicamentele prescrise.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS