23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a scumpit cazarea în căminele studenţeşti

S-a scumpit cazarea în căminele studenţeşti

Universitatea din Craiova a aprobat majorări de până la 5% la cazarea în căminele studenţeşti

În funcţie de confortul dorit, un student va plăti, din toamnă, între 105 şi 195 de lei, dacă este la buget, şi între 155 şi 245 de lei, dacă este la învăţământ cu taxă. În cazul cadrelor didactice care solicită chirie în aceste unităţi de cazare, costurile sunt de 300 de lei pe lună.
Reprezentanţii Universităţii din Craiova spun că măsura creşterii tarifelor de cazare a fost impusă de inflaţia înregistrată în luna iulie. De altfel, şi anul trecut s-a aplicat o creştere a chiriei lunare cu zece lei pentru un loc, indiferent de cămin. „Toate aceste majorări au fost necesare pentru a putea acoperi cheltuielile cu utilităţile, pentru a amortiza investiţiile de până acum, dar şi pentru a asigura fondurile necesare pentru începerea unor noi lucrări, astfel încât să le putem oferi studenţilor condiţii optime de locuire. Şi în ultimii ani, cam tot ce s-a investit aici s-a făcut din fondurile proprii ale Universităţii. În 2011, de exemplu, am reuşit să modernizăm trei cămine – 10, 11 şi 13 -, iar anul acesta trebuie să asigurăm în principal igienizarea şi mici lucrări de îmbunătăţire a confortului“, a precizat Marian Silişteanu, directorul Serviciului pentru Cămine şi Cantine.

Patru categorii de confort

Preţul la cazare este diferenţiat, în funcţie de gradul de confort pe care îl are fiecare dintre cele 12 cămine studenţeşti ale Universităţii din Craiova, care dispune de un total de 3.100 de locuri. Cele mai mici tarife se percep la  Căminul 8 din complexul de la Mecanică, încadrat la categoria a IV-a de confort, fără nici un fel de modernizări, cu băi comune şi vechi, cu patru-cinci paturi în cameră şi mobilier deteriorat. Un loc de cazare aici costă 105 lei în cazul studentului de la învăţământul  finanţat de la bugetul de stat, sau 155 de lei dacă este înscris la cursuri cu taxă. Aproape jumătate din unităţile de cazare se înscriu la  categoria a III-a de confort. Este vorba de căminele 1, 2, 11, 13 şi 15, unde s-au realizat lucrări de întreţinere. Un loc în acestea costă 135 de lei pe lună pentru cursanţii de la buget şi 185 de lei pentru cei de la taxă. La Căminul 10 din Valea Roşie, unde s-au investit 2 milioane de lei în modernizări, cazarea costă 175 de lei pentru buget şi 225 pentru taxă. Camerele de lux, stil hotel, cu doar două paturi în cameră, televizor, frigider, baie proprie, sală de lectură, bucătărie şi spălător, se găsesc în cinci unităţi de cazare. În această categorie se înscriu căminul 3 din Complexul Agronomie şi căminele 6, 7, 12, 14 de la Mecanică. Aici preţurile ajung la 195 de lei pentru studenţii de la buget şi 245 de lei pentru cei de la taxă. În aceste cazuri, la chirie se adăugă şi cheltuielile cu utilităţile – apă consumată, internet şi curent, care mai înseamnă aproape 50 de lei pe lună.

Primele înscrieri se fac azi

Înscrierile pentru ocuparea locurilor de cazare în căminele studenţeşti încep astăzi şi se vor derula până pe 10 august. Cererile vor fi depuse de studenţii admişi în primul an de studii de licenţă. Pentru cei care vor intra în cea de-a doua etapă de admitere, se va mai organiza încă o serie de înscrieri în luna septembrie, etapă ce va fi urmată de procesul de repartizare a camerelor.
Pentru departajarea cererilor de cazare se va ţine cont de forma de învăţământ, buget sau taxă, de sesiunea de admitere şi de medie, iar pentru studenţii din anii mai mari importantă va fi activitatea de voluntariat în ONG-urile studenţeşti. Criteriile vor fi folosite dacă se vor înregistra mai multe cereri decât locuri disponibile. Pentru studenţii cu venituri mici se vor acorda subvenţii, iar în cazurile speciale se poate oferi chiar gratuitate.

Mici investiţii pe vară

Ieri a fost ultima zi de cazare în căminele Universităţii din Craiova. Studenţii au eliberat camerele. Cei care vor să rămână pe perioada verii în Craiova şi nu au loc de cazare au ca variantă căminul 13. Tarifele pentru vară sunt de 200 de lei pe lună pentru un loc în cameră. Pentru cei care vor să locuiască doar o perioadă scurtă, se vor aplica alte tarife: 15 lei pe zi pentru studenţi şi 30 de lei pentru alte persoane. În restul unităţilor de cazare vor demara lucrări de igienizare. Pe alocuri se vor face şi mici investiţii. „La căminele 10 şi 12 se vor face spălătorii cu maşini pe jetoane. Investiţia se ridică la preţul de 50.000 de lei, dar le sunt utile cursanţilor pentru a-şi curăţa hainele şi lenjeriile. De asemenea, la căminele 1 şi 2 din Complexul Agronomie vom face tobogane pentru gunoi“, a adăugat directorul Serviciului pentru Cămine şi Cantine. De asemenea, conducerea Universităţii din Craiova intenţionează ca tot din fonduri proprii să deruleze lucrări de amenajare a unor parcări în Complexul Agronomie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS