5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii de familie vor boicota reţeta electronică

Medicii de familie vor boicota reţeta electronică

Medicii de familie vor boicota implementarea reţetei electronice dacă prescrierea nu va fi obligatorie şi pentru specialiştii din ambulatoriu şi doctorii de spital, a declarat ieri preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.
„Vom boicota introducerea prescrierii electronice dacă nu vor fi obligaţi să utilizeze acest nou sistem toţi doctorii, adică şi cei din spital, şi cei din ambulatoriu. Ei dau pacienţilor bilete de trimitere, iar noi suntem obligaţi să prescriem reţete. Nu este corect“, a spus medicul Doina Mihăilă.
Ea a precizat că medicii de familie sunt şi împotriva altor schimbări din proiectul de modificare a contractului-cadru, prin care, pe durata concediului, aceştia pot lăsa lista cu pacienţi unui coleg.
„Nu cred că ar fi corect să lăsăm lista unui coleg. Există riscul să pierdem bolnavi de pe listă“, a mai spus Mihăilă.
Medicii de familie susţin noul sistem de prescriere electronică, dar solicită rezolvarea problemelor de la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care le creează lunar tot felul de probleme.
„În fiecare lună ducem la Casa de Asigurări de Sănătate zeci de acte pentru modificarea unor date privind asiguraţii. De exemplu, unul decedează, altul se căsătoreşte sau își schimbă domiciliul. Dar CNAS nu operează modificările trimise de noi, astfel că listele se menţin cu erori. Sigur că medicul care prescrie medicamente pe numele unor decedaţi înseamnă că are probleme, dar dacă modificările cerute de noi nu sunt operate de CNAS, este o problemă acolo“, a explicat alt medic de familie, prezent, ieri, la instructajul privind utilizarea reţetei electronice.
Medicii mai spun că, dacă autorităţile ar vrea să nu fie „fraudă“ în sistem, ar trebui să fie interesate să rezolve problemele de la SIUI.
Medicii de familie mai spun că bonusul de o sută de lei pentru cei care au peste 70 de sută din prescrieri în sistem electronic reprezintă banii pentru hârtia pe care o folosesc la imprimantă, întrucât bolnavii vor pleca şi cu reţetă pe hârtie.
Pentru conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sistemul este gata de „start“. „Totul este în regulă. Prescrierea electronică va funcţiona până pe 1 ianuarie, poate chiar 1 februarie 2013, în paralel cu reţeta tradiţională“, a spus Marius Filip, de la CNAS.
Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, a solicitat reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate şi celor ai direcţiilor de sănătate publică să organizeze şedinţe de pregătire şi informare pentru medicii prescriptori şi famaciştii care vor fi implicaţi în prescrierea reţetei electronice.
Reţeta electronică trebuia să fie introdusă de la 1 iunie, însă, din cauza unor disfuncţionalităţi în sistem, implementarea acesteia a fost amânată.
Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de reţete.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS