12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProba de „citire“ la bacalaureat

Proba de „citire“ la bacalaureat

La examenul de bacalaureat, absolvenţii au fost puşi să citească texte din legi sau din memorialistica lui Gabriel Liiceanu şi a Monicăi Lovinescu

Emoţii mari pentru cei 5.292 de absolvenţi de liceu din judeţul Dolj, care au susţinut ieri proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română. Probele au început mai târziu întrucât în prealabil au fost scoase urnele electorale din unităţile de învăţământ şi au fost dezinfectate şi curăţate sălile de clasă.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Dolj au declarat că în acest an în judeţul Dolj vor susţine bacalaureatul 7.103 absolvenţi. Dintre aceştia, 1.870 sunt absolvenţi din anii anteriori, care fie au picat bacul, fie nu s-au înscris, iar restul de peste 5.000 sunt absolvenţi din seria curentă. Nu toţi absolvenţii de liceu s-au înscris la examenul de maturitate. „Din cei peste 6.000 de absolvenţi, în acest an s-au înscris pentru susţinerea bacalaureatului doar 5.233. În Dolj, principalul motiv pentru care absolvenţii nu au putut să se înscrie la bacalaureat sunt corigenţele, puţini fiind cei care au renunţat la această probă din alte motive. Există în Craiova licee în care promovabilitatea este sub 50% şi implicit şi înscrierea este sub acest procent. Avem astfel de situaţii în Liceul «Gheorghe Bibescu», la «C.D. Neniţescu», unde numărul celor înscrişi este la jumătate din numărul absolvenţilor“, a explicat Cerasela Cremene, inspector şcolar. Aceştia au posibilitatea să susţină probele în toamnă.

Proba de comunicare a decurs fără probleme

Examinarea elevilor din Dolj se face în 43 de centre de evaluare a competenţelor dintre care 16 sunt în judeţ, iar 27 în Craiova. Prima zi a debutat fără incidente în Craiova. „Am mers prin centrele de evaluare şi nu a fost nici un incident. Probele au decurs normal. Elevii au avut de ales dintre cele 75 de variante, subiectele fiind unice la nivel naţional“, a precizat Georgel Bercea, inspector general al ISJ Dolj.
Proba de comunicare orală la limba română a constat în citirea unui text. Multe dintre acestea au fost texte nonliterare, cum ar fi articole de lege. De asemenea, au fost și texte memorialistice ale unor autori precum Gabriel Liiceanu şi Monica Lovinescu. Cei evaluaţi trebuia să identifice tipul textului şi trăsăturile lui, să extragă ideile, să se refere la emiţător şi receptor, dar și să-și exprime opinia în legătură cu textul.

Calendarul examenului de bacalaureat

11 – 13 iunie 2012    Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
13 – 15 iunie 2012    Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
18 – 22 iunie 2012    Evaluarea competenţelor digitale – proba D;
25 – 27 iunie 2012    Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

Din 2 iulie 2012 încep probele scrise cu Limba şi literatura română – proba E;

3 iulie 2012    Limba şi literatura maternă – proba E – probă scrisă;
4 iulie 2012    Proba obligatorie a profilului – proba E – probă scrisă;
6 iulie 2012    Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E – probă scrisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS