17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii luptă să-i ofere unei fetițe o viaţă normală

Medicii luptă să-i ofere unei fetițe o viaţă normală

Viitorul unei fetiţe de trei ani, care suferă de o plurimalformaţie care îi afectează membrele inferioare, stă în mâinile doctorilor de la Clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova  

Pentru Cristina Denisa Pârvu, o fetiţă de trei ani din comuna doljeană Sopot, viaţa este un lung şir de drumuri între casă şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova. Micuţa suferă de o plurimalformaţie care îi afectează membrele inferioare (articulaţiile ambelor şolduri, genunchi şi picioare), la care se adaugă alt diagnostic: ureterohidronefroză bilaterală – reflux vezico-ureteral stâng.
Pentru a duce o viaţă normală, micuţa Denisa trebuie să treacă printr-o serie de operaţii complicate, iar medicii de la Clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică a SJU Craiova şi-au asumat acest risc. Dr. Alin Stoica a fost cel care şi-a propus să-i redea Denisei bucuria copilăriei, începând seria operaţiilor.
Prima a avut loc în urmă cu un an, când fetiţa a ajuns la Spitalul Judeţean din Bănie cu riscul de a-şi pierde rinichiul stâng, fiind nevoie de o intervenţie chirurgicală în regim de urgenţă. Vezica nu mai ţinea urina pentru a fi eliminată normal, iar aceasta se întorcea prin ureterul stâng din nou în rinichi, lucru care îi afectase serios ambele organe. „Ureterul se inflamase, iar dacă ar mai fi stat aşa maximum o lună, rinichiul stâng ar fi fost pierdut. I-am făcut atunci o ureterostomie cutanată stângă, ceea ce presupune scoaterea la piele a ureterului stâng în aşa fel încât urina să se ducă la exterior şi să nu se mai întoarcă în rinichiul cu probleme“, a povestit dr. Alin Stoica.

Rinichiul stâng şi-a reluat funcţia

Timp de un an, părinţii au adus-o regulat la control pe micuţa Cristina Denisa, iar evoluţia postoperatorie a fost favorabilă. „În urma investigaţiilor făcute s-a constatat că rinichiul stâng, care fusese în pericol, şi-a reluat funcţia aproape de normal, iar ureterul revenise şi el la dimensiunea normală“, a susţinut medicul craiovean. Ca atare, acesta a decis să efectueze a doua operaţie, care este considerată intermediară.
Intervenţia a avut loc recent şi a constat în reimplantarea ureterului stâng în vezica urinară. Medicii i-au lăsat însă deschisă ureterostoma cutanată, până când se va vindeca locul operat, după care va urma a treia intervenţie chirurgicală. Până atunci, speră ca operaţia intermediară să fie reuşită.
„Dacă totul decurge normal, o să facem şi cea de-a treia operaţie, prin care o să închidem această ureterostomă cutanată, dar asta nu se va întâmpla mai devreme de trei luni. Faţă de anul trecut, am observat că fetiţa s-a mai dezvoltat, a început să şi vorbească, deci este foarte bine. Să dea Dumnezeu să fie bine în continuare, pentru că, după ce vom rezolva problema cu rinichii, o să încercăm să facem ceva şi pentru picioare“, a spus dr. Alin Stoica. „Nu am făcut o minune, ci o operaţie care se practică în mod uzual în Clinicile de chirurgie pediatrică. Este adevărat că este o operaţie delicată, de vreo trei ore, care nu prea s-a mai făcut la noi, la Craiova, dar nu este ceva extraordinar pentru un chirurg pediatru“, a adăugat dr. Stoica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS