16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTVA-ul nu permite deschiderea Celrom

TVA-ul nu permite deschiderea Celrom

Combinatul Celrom din Drobeta Turnu Severin a fost cumpărat, în urmă cu o lună, de un om de afaceri cu suma de 10.200.000 de euro, bani care au fost plătiţi statului şi din care lichidatorii şi-au luat comisionul de 8%. La începutul acestei săptămâni, foştii angajaţi, care de trei ani au fost trimişi acasă în şomaj tehnic, au fost rechemaţi la muncă pentru repunerea fabricii în funcţiune. Lichidatorii au aflat şi au depus o contestaţie, cum că ar mai fi de plătit aproape 700.000 de euro TVA, pe care cumpărătorul trebuie să îi achite dacă vrea să redeschidă combinatul.
Oamenii, nemulțumiți, au venit la sediul combinatului să ceară lămuriri, numai că aici au dat nas în nas cu paznicii, care au primit sarcină clară de la lichidatori, ca nimeni, nici măcar noul patron, să nu intre în fabrică până la achitarea celor 700.000 de euro.
„Am muncit aici împreună cu soţul de dinainte de a ne căsători, eu 20 de ani, el 35, şi după atâţia ani am ajuns să stăm pe la porţile fabricii şi să ne cerem drepturile la nişte oameni care pur şi simplu vor să facă bani fără să muncească. Dacă omul acela a venit şi a băgat banii în contul statului, a cumpărat cu peste zece milioane de euro fabrica, acum de ce vin şi spun că mai trebuie să mai plătească încă nu ştiu cât?! Domnii lichidatori îşi fac salariile cu ce vând din fabrică şi noi nu avem ce să punem pe masă! Am înţeles că au câte 6.000 de lei pe lună fiecare. Ei sunt patru, deci din combinatul nostru se duc lunar 24.000 de lei numai în salariile lor, dar ne spun că fabrica este o ruină“, a spus Florentina Vieşoiu, angajată Celrom.

Constantin Isvoranu a acţionat grupul de lichidatori în instanţă

Constantin Isvoranu, omul de afaceri care a cumpărat Celrom, a acţionat grupul de lichidatori în instanţă şi spune că suma de 10.200.000 de euro a fost negociată de la început ca fiind totalul care trebuie achitat ca să intre în posesia fabricii. Mai mult decât atât, şi actele de vânzare-cumpărare au fost făcute pe aceeaşi sumă, la fel şi licitaţia, nefiind specificat undeva că ulterior va mai trebui să se achite o altă sumă. Acum nu poate să îşi continue afacerea pentru că este nevoit să aştepte ca instanţa să se pronunţe. Până acum, lichidatorii nu au putut să justifice suma de 700.000 de euro cerută.
„Firma noastră a achiziţionat fabrica Celrom în urmă cu aproximativ o lună. Conform Adunării Creditorilor, ni se permitea să compensăm o parte din suma oferită pe fabrică cu creanţele deţinute, însă am fost refuzaţi. Acum, domnii lichidatori au făcut nu ştiu ce calcule eronate şi mai pretind încă 700.000 de euro, însă, din punctul nostru de vedere, acest lucru este eronat. În momentul în care am achiziţionat fabrica, aceasta avea creanţe de aproximativ patru milioane de euro şi am mai pus diferenţa de șase milioane şi ceva de euro, bani care în prezent sunt achitaţi. Banii sunt în contul statului, dar nu pot să redeschid fabrica. Eu am ţinut legătura cu oamenii tot timpul, le-am spus că îi vom chema la muncă, pentru că vreau să demonstrez că firma noastră poate realiza producţie în acest oraş. Acest combinat avea comenzi în afară. De abia se putea face faţă şi îmi doresc să ofer locuri de muncă, pentru că asta mă pune pe mine în valoare ca om de afaceri. Din păcate, domnii lichidatori înţeleg altceva. Nu ştiu din ce motive refuză să îmi predea fabrica şi preferă să mergem prin instanţă. Modul dânşilor de calculare este eronat, pentru că nici în instanţă nu au putut să îl justifice“, a declarat Constantin Isvoranu, omul de afaceri care a cumpărat Celrom de la lichidatori.

Foștii angajați, nemulțumiți

Foştii angajaţi şi liderii de sindicat susţin că lichidatorii pun intenționat bețe în roate pentru că cineva ar fi avut intenţia să vândă combinatul pe bucăţi, ca să nu mai poată fi redeschis.
„Lichidatorii şi ceilalţi care mai au interese au vrut ca fabrica să fie dezmembrată şi vândută pe bucăţi. După proteste îndelungi am reuşit ca fabrica să fie scoasă la vânzare cu totul, deşi multe dintre lucruri se vânduseră deja. De exemplu, un autoturism Cielo al fabricii a fost vândut de lichidatori cu 1.000 de lei, o maşină de hârtie, practic inima fabricii care făcea celuloza, a fost evaluată la zero lei, adică putea să vină să o ia oricine. Păi nu se poate aşa ceva! Noi am muncit o viaţă aici, eu am băgat acţiuni, mi-am pus sufletul aici, şi vin patru persoane, acei lichidatori, şi îşi bat joc de acest combinat, care a avut multe comenzi şi producea. Peste 600 de oameni primeau salarii de aici. Totul se face din rea-credinţă. Decât 5% din oamenii trimişi acasă au reuşit să se angajeze în alte părţi. Oamenii mă sună zilnic şi mă întreabă când se întorc la muncă, pentru că au datorii, îi scot băncile din apartamente, şi lichidatorii nu îl lasă pe acest om care a cumpărat fabrica să îşi facă treaba“, a declarat Gheorghe Talianu, lider de sindicat.
Oamenii şi-au pus toate speranţele în noul patron al combinatului şi speră să revină la muncă.
„Eu am lucrat 37 de ani aici, ca electrician, şi acum stau pe la poarta fabricii pentru că aşa vor lichidatorii. Totul se face din rea-credință, pentru că există cineva care vrea ca fabrica să nu fie redeschisă şi noi să rămânem pe drumuri. Ne-am pus toate speranţele în acest om de afaceri“, a spus Doru Mirea, angajat.
Cei patru paznici angajaţi şi plătiţi de lichidatori nu i-au lăsat pe angajaţii Celrom să se apropie de poarta combinatului.
„Noi nu ştim nimic şi nu este treaba noastră să stăm de vorbă cu oamenii. Avem sarcini să păzim combinatul şi să nu lăsăm pe nimeni să intre“, a spus unul dintre paznici.
Lichidatorii nu au dorit să îşi exprime punctul de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS