14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024

Ia mielu’, neamule!

Preţul mieilor în prima zi de comercializare a lor în Craiova nu a coborât sub 14 lei/kg în viu

Comercianţii de miei din Dolj – şi nu numai – încearcă, de ieri, să-şi „scoată pârleala“ din buzunarele craiovenilor, cărora le oferă mieii cu 14 lei/kg în viu, deşi preţul în restul judeţului rareori depăşeşte 10 lei/kg.

Cu acte sau deloc

Ieri a început comercializarea de miei în Craiova. În acest an, spaţiile destinate desfacerii şi sacrificării mieilor de Paşte n-au mai fost amenajate în Piaţa Chiriac, ci în Piaţa Brestei. Programul acestei pieţe va fi de luni până vineri, între 8.30 – 18.00, iar sâmbătă, de la 8.30 la 14.00. Piaţa e asigurată şi cu pază, atât prin paznicii proprii, ai SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, cât şi cu sprijinul jandarmilor şi al poliţiei.
Condiţiile sunt mult mai bune decât în alţi ani, întrucât aici spaţiile sunt acoperite, iar sacrificarea şi tranşarea au loc într-o încăpere cu geamuri de la capătul pieţei, transformată în măcelărie, unde clienţii pot să urmărească în detaliu tot ce se întâmplă cu animalul pe care l-au achiziţionat.
De sacrificare şi tranşare nu se ocupă măcelari de ocazie, ci o firmă care are personal specializat.
„În sala special pregătită există opt posturi de sacrificare, unde se pot sacrifica simultan tot atâţia miei. Firma care se ocupă de asta are opt măcelari, plus doi de rezervă, care lucrează când se odihnesc colegii lor. Este o societate comercială specializată cu care avem contract, ca să nu mai facem noi convenţii cu fiecare dintre măcelari. În permanenţă, în interiorul camerei de sacrificare şi tranşare există un medic veterinar, care verifică atât carnea, cât şi organele interne ale animalelor sacrificate“, a declarat Bogdan Apostol, director executiv al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Accesul în piaţă este permis doar comercianţilor cu acte în regulă. „În momentul în care vin, comercianţii trebuie să prezinte certificatul de producător, avizul sanitar-veterinar cu crotaliile de la medicul veterinar de pe raza localităţii în care îşi desfăşoară activitatea şi un aviz de transport pe care îl cere Direcţia Sanitar-Veterinară, dar îl verificăm şi noi. Cei care îndeplinesc condiţiile sunt primiţi în piaţă. Au şi ei cântare, avem şi noi cântar de control. Pentru spaţiul pe care îl ocupă, ei plătesc 7 lei/mp. Astfel, cei care vin cu o remorcă ajung la vreo 50 de lei pe zi, iar pentru alte mijloace de transport mai mari se ajunge şi la 70-80 de lei pe zi. Spaţiu este suficient pentru mai mult de 30 de comercianţi“, a precizat Gabriel Şerban, directorul general al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Preţul, bun pentru vânzători

Dacă piaţa e în regulă, preţurile, în schimb, i-au cam speriat pe cumpărători. Ieri, la orele prânzului, toţi cei şapte comercianţi de aici vindeau mieii cu 14 lei/kg în viu, în condiţiile în care la Calafat, de exemplu, preţul rareori sare peste 10 lei/kg în viu sau 18 lei/kg tăiat.
Cumpărătorii trebuie să ştie că, pe lângă preţul mielului, trebuie să mai plătească în Piaţa Brestei 12 lei pentru sacrificare. „1 leu reprezintă contravaloarea sacului în care le este pus mielul tăiat, 1 leu merge la Direcţia Sanitar-Veterinară, iar 10 lei reprezintă prestaţia măcelarului“, a explicat directorul general Şerban.
Preţul de 14 lei/kg convine vânzătorilor. „Ia mielu’, neamule!“, striga dintr-un colţ un comerciant care nu prea avea față de cioban. N-a insistat prea mult, văzând că reclama lui sonoră face notă discordantă cu tăcerea concurenţei. În cealaltă parte a pieţei, ţinând un miel în braţe, Florea Dudău, din Galicea Mare, posesor al unei turme de oi de vreo 150 de capete, aştepta la rândul său apariţia cumpărătorilor.
„Am venit aici, în piaţă la Craiova, pentru că e mai bine decât la noi, la ţară. Am venit cu vreo 20 de miei, dar mâine-poimâine o să vin cu mai mulţi. Mieii au cam două-trei luni şi cam 20-30 kg, în funcţie de vârstă. Vânzarea merge binişor, iar preţul mi se pare potrivit, pentru că a fost o iarnă grea, păcătoasă, iar noi ne-am pătimit cu mieii. Le-am cumpărat porumb, le-am băgat lucernă, a fost muncă, nu glumă“, a povestit Florea Dudău.
Clienţii însă nu se înghesuiau foarte tare să cumpere miei.
„Deocamdată, am venit doar să mă uit, că azi e prima zi. O să cumpăr, dar mai spre sfârşitul săptămânii, când sper să mai scadă şi preţurile“, spunea Ion Talpoş.
„E exagerat de scump. Ăştia care vând or avea ei acte, da’ sunt sigur că cei mai mulţi n-au animale în bătătură, ci sunt doar bişniţari“, comenta Ion Marin, venit la rândul lui doar să se uite la marfă.
„Ăştia te pot trage uşor în piept. E simplu: îi dai mielului seara să lingă sare, iar dimineaţa o să-i fie sete şi o să bea foarte multă apă. Uite-aşa măcar cu două-trei kile tot te fac la cântar“, explica Constantin Cîrjaliu.
„Preţul o să varieze în funcţie de cerere şi ofertă. Cam pe joi-vineri, când vor veni mai mulţi comercianţi, e posibil să scadă, iar sâmbătă, când cererea e de obicei mare, e posibil să crească din nou“, a menţionat Gabriel Şerban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS